Brugernavn: Kodeord:
Er Mystikken forsvundet? // Martialarts.dk
Er Mystikken forsvundet?
Super letvægts BJJ gi
Denne tråd er vist 3550 gange og besvaret 19 gange

(Du skal være logget ind for at kunne abonnere på tråde)
17/10-2002, 1:31

Lasse Petersen

Antal indlæg: 359
Online 1d 6t 10m
Horsens
www.zenmeditati...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


Hej igen

okay ved godt jeg går lidt amok med indlæg lige nu.

Nå men det jeg ville, var faktisk at sætte en debat i gang.

fordi i de seneste år er der dukket en masse nye kampsport systemer op, Shootfighting, Krav Mega, Mixfighting og hvad de nu ellers hedder.

Inden jeg kommer med min pointe vil jeg lige pointere at disse systemer er enormt fede.

Men, Men, Men, jeg er af den opfattelse at disse systemer er skabt ud fra den filosofi at det skal være så effektivt som muligt, og at man skal kunne nedlægge så mange modstandere ned, i kamp som muligt.
Og mange af sporterne er også blevet udviklet til turneringer, F.eks Shootfighting.

problemet jeg ser med dette er at man låner det bedste fra de gamle kampsporter, men hvad man glemmer og som står i baggrunden af disse effektiviserede kampsporter står kernen og essensen i de gamle kampsporter, filosofien og ynden.
Den bliver glemt, fordi det hele skal være baseret på at vinde i diverse turneringer.

Jeg tror at problemet ligger i vores samfund som er blevet stressende og meget hurtigt, folk har kun tid til at træne 2-3 gang om ugen, derudover tænker man ikke meget på sin sport, med mindre man dyker det på eliteplan.
Vi glemmer filosofien og at det at dyrke kampsport er en livsstil, og ikke noget man bare gør, det er nok også derfor vi de effektiviserede systemer hvor man ripper de bedste ting fra sporterne, fordi man ikke har tid til at gå mere op i sporten.

Dette var ikke ment som nogen provokation, kun for at få folk til at stoppe op og tænke over dette, næste gang de står de salen, man skal ikke kun være der fysisk man skal også være der åndeligt, ellers kan man ligeså godt dyrkefodbold.

It takes no great skill to aim and fire a bow. The skill comes in selecting and hitting targets,
And in maintaining effective fire


---
Our greatest glory consists not in never failing, but in rising every time we fall - Judo proverb
17/10-2002, 3:09

Nico

Antal indlæg: 5064
Online 3d 18t 53m


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


nico ID #20492
Med al respekt... prøv at tage ud at møde nogle af de mennesker, der dyrker "de nye systemer". Du finder præcis lige så meget eftertanke og "livsstil" og dedikation som du gør i de traditionelle systemer.

Igen, med al respekt, det lyder ikke som om du ved hvad du snakker om ;)
17/10-2002, 3:22Antal indlæg: 114
Online 0d 0t 0m
Copenhagen
IKMF Denmark
www.kravmaga.d...


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jackass ID #20494
Enig med Nico!

Desuden synes jeg det er idiotisk, at bringe Krav Maga på banen og sammenligne det med Shootfighting og mix martial arts. Det er et system, som for det først har været under udvikling siden efter 2. Verdenskrig. Det er beregnet fro elitestyrker, og egentlig ikke for civile. Det var b.la Chef Instructor Eyal Yanilov som begyndte at tilbyde systemet til civile. Systemet er byggert på boksning og brydning med dertil hørende logiske forsvarsmidler imod knive og andet. Fordi det rummer elementer fra Karate gør det ikke mindre unikt.

Jeg kan godt forstå dit synspunkt det med livstilm osv. Men jeg føler sku da det som en livstil, atkunne forsvarer mig på en enkelt måde, uden at skulle bruge alt for meget tid på det. Det er ikke en mindre del af mit liv af den grund, da jeg konstant tænker på det.

Hvad Shootfigthing og Mix Martial Arts angår, så skal jeg ikke kunne svarer for det. For det har jeg ærlig talt ikke en skid forstand på. Men de personer jeg har mødt, der bare har være en lille smule indenfor disse grene, virkede utrolig dedikeret. Både sportsligt, men også rent metalt altså selvforsvarsmæssigt.

Men Krav Maga er et kamptekniksystem ikke en kampkunst. Krav Maga betyder endda også "nærkamp" på hebraisk.

Med al respekt skulle du nok lave lidt research før du "angriber" systemer, som du måske ikke engang kender
17/10-2002, 8:22

William BoesenAntal indlæg: 57
Online 0d 2t 43m
Bujinkan Østerb...
www.bujin.dk


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Bushin ID #20498
Jeg traener det der bliver kaldt for traditionel eller gammelt kampkunst. Og min mening er at filosofi gor ikke nogen forskel overhodet!
Jeg forstar godt din pointe Ghostwalker men nar det kommer til stykket sa traener vi alle sammen en form for kamp eller en forberedelse til kamp imod et andet menneske. Det er helt basalt en form for Vold! Og der er ikke noget smukt eller filosofisk over det! Det man sa kan habe er at den instruktor/klubben der underviser har lidt omlob i hovedet og at han/hun banker lidt fornuft ind i hovedet pa eleverne.
De fa instruktorer jeg har modt fra "nye" kampsystemer virkede utrolige fornuftige pa mig. Omvendt har jeg igennem de sidste 16 ar modt masser af tomhjerner der traenede "gamle" kampkunster. Sa det kommer jo i virkeligheden an pa den enkelte instruktor og ikke hvad der star pa et stykke papir.

Det kan godt vaere at min holdning er lidt for exstrem, men jeg har altid ment at hvis man traener kampsport/kunst/teknik osv.. for at blive et bedre menneske sa spilder man tiden. Jeg ville anbefale at vedkommende gar i kirke/terapi/eller andet religiost virke og derigennem kan man blive et bedre menneske. Det er rigtig nok at der er en masse side gevinster ved at traene. Man bliver mer rolig, balanceret osv.. Men ikke nodvendigvis et bedre menneske!

Det var lige mine 5 yen fra Tokyo. Sorry for den maerkelige stavemade men jeg har ikke dansk alfabet pa min japanske pc,

traen vel!

Mvh
Bushin


---
Dont talk-Just do it!
17/10-2002, 9:06

Palle PallesenAntal indlæg: 9276
Online 835d 8t 39m
Kbh NV
CSA
www.encycloped...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


ADS-newbie ID #20499
Først vil jeg sige at jeg ser udvikling indenfor MMA som en naturlig følge af den udvikling samfundet har taget mod "den globale landsby"; verden er på én måde blevet meget mindre, men på en anden måde blevet utroligt meget større. Mindre forstået på den måde at kommunikation efterhånden foregår på verdensplan og "mystikken", samt man kan rejse til alle verdens afkroge indenfor overskuelig tid. Derfor er mystikken gået lidt af de fremmede og eksotiske steder som f.eks. Australien el. lign.
Men verden er samtidigt blevet større fordi man nu pludslig har alverdens medier og bøger til rådighed og ikke blot det der er underbygget af éns egen kultur og derfor findes i nærområdet.
Som man også kan se tendenser til i samfundet generelt kan den forøgede mængde information føre til et mere kritisk syn på det etablerede, nu hvor man forøge sin viden fra (potentielt) uafhængige kilder. Denne kritiske indstilling er som jeg ser det, hele fundamentet for de "moderne" systemer; man ser uhensigtsmæssigheder i de eksisterende systemer og vælger at reagere ved at starte nye.
Mht filosofi og eftertanke vil jeg faktisk gå så vidt som at sige at der grobund for større refleksion over træningen i de nye systemer eftersom der (ofte) ikke findes faste pensumer/rammer som man lulle sig i søvn i, der foregår derimod en konstant udvikling qua den kritiske indstilling som ligger så dybt i systemernes filosofi.

Dette skal på ingen måde ses som en kritik af nogle stilarter/systemer blot et forsøg på at beskrive bevæggrundene i de moderne systemer, som jeg ser dem.


---
&quot;Men, hvis man for at tiltrække nye studerende viser et cirkusnummer, så skal man ikke bagefter beklage sig over, at dem der møder op er klovne.&quot; - Nico
17/10-2002, 9:08

Palle PallesenAntal indlæg: 9276
Online 835d 8t 39m
Kbh NV
CSA
www.encycloped...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


ADS-newbie ID #20500
Derudover kunne man sige; et moderne system til et moderne menneske. Forstået på den måde at man kunne sige at de moderne systemers filosofi måske er bedre tilpasset det nuværende samfund.
Men det udvikler sig vist bare til en flamewar... :D


---
&quot;Men, hvis man for at tiltrække nye studerende viser et cirkusnummer, så skal man ikke bagefter beklage sig over, at dem der møder op er klovne.&quot; - Nico
17/10-2002, 9:36

Anders B.Antal indlæg: 2037
Online 16d 15t 22m
Hvalsø/Roskilde
Hiyakudori Kobu...
www.jinenkan.d...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Shinden ID #20502

Bushin>>

Vil du ikke hellere kalde det for "oprindeligt" eller "originalt" kampkunst istedet for...det gør vi i Jinenkan.

Spørgsmålet er hvorfor man træner overhovedet......er det for at træne kamp eller for at undgå kamp......der ligger den basale forskel....hvis jeg må bruge et uddrag af et citat fra Miyamoto Musashi fra mit debatforum:

"A man who has thoroughly mastered the art does not use the sword, and the opponent kills himself;
when a man uses the sword, he makes it serve to give life to others. When killing is the order, it kills; when giving life is the order, it gives life.
While killing there is no thought of killing, while giving life there is no thought of giving life; for in the killing or in the giving life, no Self is asserted.

The man does not see 'this' or 'that'; he makes no discrimination and yet knows well what is what.
He walks on water as if it were earth; he walks on the earth as if it were water."


---
In the end skill is not enough!
17/10-2002, 11:04

HørnellAntal indlæg: 4579
Online 9d 15t 0m
Ballerup
Rumblesports/CS...
www.movementdo...


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Default ID #20507
Shinden: Hvem sagde Zen?

Ghostwalker: Prøv at læse tråden: "NHB, Fuldkontakt o.s.v" Der vil du i folks holdning til kampen finde det du mener vi mangler. Hvis det ikke er det du leder efter vil jeg anbefale dig at læse noget mysticisme eller lignede. Mht mystikken i kampsport mener jeg at det er et vestligt begreb at det skal være så mystisk. Jeg har boet i Korea et års tid (da min knæ gad lave cirkelspark) og der finder du ikke meget af mystikken. Til gengæld har de nogle effektive træningsprogrammer.


---
Som i resten af livet er MMA udgaven også her meget bedre -ADS-Newbie
17/10-2002, 11:17

Jacob Sønderga...

Antal indlæg: 258
Online 0d 1t 5m
WT Center Fyn
www.wtmag.dk


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Guarden ID #20510
Er det ikke en lidt idiotisk diskussion?
-bevares..
Der er garanteret ikke 2 herinde, der træner deres kampsport/kampkunst af samme årsager og heldigvis. Det ville da være kedeligt hvis man f.eks. kun kunne træne "moderne systemer" hvis man var et moderne menneske, eller træne et meget "mystisk/filosofisk" system hvis man var en gammel krigermunk.
Jeg mener man skal skal finde et system, der giver udøveren en tilfredsstillelse ved det han laver. Ikke alle har det samme mål med træningen. Nogen er max tændte på at kæmpe, imens andre hellere vil forbedre deres tekniske færdigheder. Det sidstnævnte kan måske være meget praktisk når man bliver ældre, hvor kroppen måske siger stop overfor de svedige, blodige kampe. Herudfra at konkludere at man skal træne det og det system for at være denne type menneske er forkert efter min mening.
17/10-2002, 11:33

Christian Grau...Antal indlæg: 11686
Online 102d 3t 33m
Saint Barthélem...
Saint Barth BJJ
www.BJJglobetr...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Graugart ID #20513
Personligt træner jeg i bund og grund for at blive bedre mod en modvillig modstander og det er det. Det kræver ingen mystik eller ynde, kun logisk tænkning og ærlighed overfor mig selv.

Jeg kan simpelthen ikke længere se sammenhængen mellem mystik/traditioner/ære/whatever og træning med henblik på performance.

At jeg så mener man ændrer sig rent mentalt og bliver et mere roligt menneske af atletisk og performance-orienteret træning tager vi en anden gang (når Kim gider skrive et langt indlæg om det :D).
17/10-2002, 11:45

allan

Antal indlæg: 3069
Online 15d 4t 25m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


allan ID #20514
Hvilken mystik???

Du kan selvfølgelig vælge at blande en hel masse Zen m.m. ind i din træning og så lege Guru for de uvidende, men du kan også bare bruge ganske almindelig sportspsykologi og få nogenlunde det samme ud af det.
17/10-2002, 12:34

Milee

Antal indlæg: 1119
Online 0d 0t 18m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Milee ID #20518
Som jeg ser det;
Overordnet set har mystikken ikke overlevet da kampkunsten blev kopieret fra Asien til den vestlige del af verden. Man kan stadig spore rester af religion og mystik i de traditionelle kampkunster her i vesten, men de har effekt af simple ritualer og har ikke en aktiv udøvende position for udøveren.

Ligegyldigt eller ærgeligt? Det er helt op til den enkelte!

17/10-2002, 12:38

Kim HovgaardAntal indlæg: 2290
Online 0d 0t 8m
Nørresundby
X-Gym
nordjyskkampsp...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Kim Hovgaard ID #20519
" Er Mystikken forsvundet?"

Det håber jeg da! Hvad er det lige vi skal bruge "mystik" til?

Derudover lægger jeg mig meget op af det Bushin siger. Filosofi, ynde? Disse er aspekter som kun kan komme indefra. Ingen kan påføre dig en filosofi. Ingen kan komme med et filosofisæt, som du skal tage på. Filosofi er søgen efter sandheden, og den står du helt og aldeles selv for. Så kunne jeg gå ind i en længere diskussion omkring præstationsbaseret, atletisk træning ift. dette, men Graugart har ødelagt det for mig, så det vil jeg ikke (nananananana :P)

Istedet vil jeg hæfte mig ved at du bruger ord som "livsstil" og i den anden tråd taler om at "gøre din kunst til en livsstil." Jeg synes helt personligt at der bliver noget galt med dine prioriteter hvis du "gør din kampkunst til en livsstil." Min træning er en del af min livsstil - en STOR del - men det er ikke noget jeg differerer ift. alt muligt andet. Der skal for guds skyld være balance, og hvis kampen fylder alt i dit liv, så bliver du ulidelig at være i nærheden af for andre mennesker. Vi lærer af vores relationer med andre. Som sådan tilpasser vi os de systemer vi færdes i. Hver vores livsstil handler om vores måde at få det hele til at hænge sammen, overordnede holdninger og etik, en personlig filosofi... Hvis alt dette udelukkende handler om kamp, så misser du en hel verden udenfor, og så bliver dit livssyn skævt og ensidigt.

Man kan se sådan her på det: Din kampsport kan på positiv måde påvirke verden og dit liv omkring dig selv, men omverdenen omkring dig kan og skal også påvirke din træning!

Ha! Graugardo! Den blev ikke ret lang! :lol
17/10-2002, 13:29

Christian Grau...Antal indlæg: 11686
Online 102d 3t 33m
Saint Barthélem...
Saint Barth BJJ
www.BJJglobetr...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Graugart ID #20526
"Ha! Graugardo! Den blev ikke ret lang!"

Men du måtte kæmpe for at holde dig tilbage :lol

Btw Kim, tillykke med at være nummer 2 der nåede 1000 svar her i forummet :oel
17/10-2002, 13:31

Lasse Petersen

Antal indlæg: 359
Online 1d 6t 10m
Horsens
www.zenmeditat...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


Ghostwalker ID #20528
Hej Igen

Tak for alle de gode indlæg, nu blev jeg da lidt klogere på hvad folk gik og tænkte.
der var et par stykker der beskyldte mig for at "angribe" deres systemer, og der vil jeg lige pointere, dette var altså ikke hensigten, og jeg beklager hvis jeg fik det til at fremstå sådan.

Okay måske var overskriften lidt malplaceret, og skulle måske ha været noget med filosofi. Selvom jeg ikke har trænet i ret mange år i forhold til mange af de garvede gutter herinde, så går jeg ret meget op i min kampsport, og tænker en hel del over det hver dag.

Jeg mener bare at de originale kampsporter opstod jo ikke på baggrund af at man skulle kunne smadre en masse modstandere i kamp, de var jo oprindeligt forsvarssystemer.

og som filosofien jo så populært siger: the one who engage in combat have already lost the battle.

og med hensyn til Kravmega (stadig ikke noget angreb) så mener jeg altså stadig at det er et nyt system selvom det har været under udvikling siden 2 verdenskrig, hvis man sammenligner det med karate, teakwondo, thai boxing, kung fu osv.

Og for fremtiden skal jeg nok "sætte mig noget mere ind i de kampsporter jeg "flamer" (hvilket jeg aldrig kunne finde på)

I en sjæl fuldstændig fri for tanker og bekymringer, kan selv ikke tigeren finde åbninger med sine hvasse klør
(haiku digt)


---
Our greatest glory consists not in never failing, but in rising every time we fall - Judo proverb
17/10-2002, 14:33

JAR

Antal indlæg: 56
Online 0d 1t 50m
København


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JAR ID #20541
Enig i at det meste mystik er væk. Men når det så er sagt så mener jeg ikke man skal glemme respekt og (nogen) tradition. Respekt for dem som har banaet vejen for hvor vi er i dag – for hvor ville vi være i dag, hvis de traditionelle systemer som karate, judo, kong fu etc. ikke havde eksisteret? Det er selvfølgelig svært at svare på men meget sjov tanke &#61514;

Mht. tradition så ligger noget af traditionen netop ved at respektere stilartens rødder, hvilket vel er fair nok. Under tradition ligger blandt meget andet også disciplin og hierarki i forhold til højere graduerede, senpai, sensei, sifu eller hvad det nu hedder alt sammen. Forestil jer hvordan en træningslektion vil se ud såfremt der ikke var disciplin… jeg mener rent faktisk at nogle ’moderne’ klubber rent faktisk holder fast ved netop etiketten fra de orientalske systemer (Mikenta bl.a.).
17/10-2002, 14:49

Christian Grau...Antal indlæg: 11686
Online 102d 3t 33m
Saint Barthélem...
Saint Barth BJJ
www.BJJglobetr...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Graugart ID #20543
"Under tradition ligger blandt meget andet også disciplin og hierarki i forhold til højere graduerede, senpai, sensei, sifu eller hvad det nu hedder alt sammen. Forestil jer hvordan en træningslektion vil se ud såfremt der ikke var disciplin…"

Vi kalder hverken hinanden det ene eller andet og vi har overhovedet intet hieraki (og dermed den traditionelle disciplin).

Respekt for hinanden har vi absolut, men det er ikke en respekt for en farve bælte eller et stykke papir. Det er udelukkende en respekt baseret på personens indsats og evner mod en modvillig modstander.

Det bevirker at træningen er utrolig udviklende. Alle kan stille spørgsmål ved alt og alle udforsker, eksperimenterer og prøver konstant at finde bedre og nyere måder at gøre tingene på. Sådan ser en træningslektion ud såfremt der ikke er traditionel disciplin :D
17/10-2002, 15:11

JAR

Antal indlæg: 56
Online 0d 1t 50m
København


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


JAR ID #20544
Graugardo: Lige nøjagtigt - du behøver ikke kalde din træner eller træningsmakker det ene eller det andet, men du har alligevel respekt for dem og hører på hvad de siger/på deres meninger.

En lille sidebemærkning: I det/de systemer jeg kender hænger bæltefarven nu meget godt sammen med personens indsats og evner mod en modvillig modstander. Ikke fordi at det betyder noget for mit vedkommende hvilken bæltefarve en person har og jeg tror nu hellerikke at det er gældende for alle systemer.
17/10-2002, 15:14

Christian Grau...Antal indlæg: 11686
Online 102d 3t 33m
Saint Barthélem...
Saint Barth BJJ
www.BJJglobetr...


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Graugart ID #20546
Nåh ok jeg troede du mente hvordan en træningslektion ville se ud uden det traditionelle hieraki osv
17/10-2002, 19:54

Michael Rasmus...

Antal indlæg: 211
Online 0d 4t 27m
Odense Bushido ...
www.odensebush...


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Michael R. ID #20587
Graugardo og Kim H.

ENIG !---
If you want to learn how to fight. You must practice fighting against someone who is fighting back!. Citat; Burton Richardson

CSA.dk - Verdens bedste træningsmiljø

Svar på indlæg
Emne:

Brugernavn:

Kodeord:


;-) = :tvp = :eek =
:-D = :pimp = :-P =
:\ = :smokin = :rofl =
:( = :lol = :ninja =
:) = :oel = :freak =

Citat:
Billede:
Youtube:

[quote=bruger]Citat[/quote]
[img]http://www.x.dk/billede.jpg[/img]
[youtube](youtube video id)[/youtube]
Tekst:

Preview


Copyright 2001-2018 by MartialArts.dk | Kontakt: graugart@gmail.com
Chart.dk