Brugernavn: Kodeord:
Kampsports historie // Martialarts.dk
Kampsports historie
CSA.dk - Verdens bedste træningsmiljø
Denne tråd er vist 2571 gange og besvaret 19 gange

(Du skal være logget ind for at kunne abonnere på tråde)
21/12-2006, 10:41Antal indlæg: 620
Online 14d 16t 40m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Hvor findes der noget historie om kampsport. Jeg har selvfølgelig læst judoens historie 1000 gange på judo.dk og har netop lige læst om karate på http://www.koryu-uchinadi.dk/

Findes der andre systemer med en beskrivelse af historien...

Jeg synes det er vældig interessant læsning.
21/12-2006, 10:50

Velsete UlvAntal indlæg: 4722
Online 12d 13t 15m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Slagmaskinen ID #274002

Taekwondo's historie

Følgende er hovedsageligt og i redigeret form taget fra Dansk Taekwondo Forbunds officielle grundteknikbog. Taekwondo er en koreansk kampsport. Kampkunsten kan føre sin historie mere end 2000 år tilbage og har efterhånden udviklet sig til en international anerkendt sportsgren. Taekwondo var således med som opvisningssport ved de Olympiske Lege 1988 i Seoul og igen i 1992 i Barcelona og endelig som officiel disciplin ved OL i Sydney i 2000.

Taekwondo har en interessant historisk baggrund, der strœkker sig over flere tusinde år. I den tidligste form blev Taekwondo sandsynligvis brugt som et våben af mennesker til at beskytte sig mod angreb fra mennesker eller vilde dyr. Da disse angreb kunne finde sted fra hvilken som helst retning, udvikledes serier af selvforsvarsteknikker, således at man altid kunne forsvare sig, uanset hvorfra angrebet kom. Hermed havde man lavet et bestemt mønster bestående af blokeringer, spark og slag, som blev grundlaget for vore dages Taekwondo. Det har ikke ligget helt klart, hvorvidt Taekwondo var hjemmehørende i Korea eller ej. Nogle mener, at det skulle stamme fra Kina eller andre asiatiske lande, men de historiske beviser støtter ikke disse konklusioner.

Oprindelsen af den østerlige kampkunst tilskrives den indiske buddhist munk Bodhidharma. Ifølge nogle Chan Buddhistiske tekstbøger kom Bodhidharma til Kina i det 6. årh. e.kr. Han grundlagde et kloster ved Shaolin-So, hvor han begyndte at undervise i specielle åndedrœtsteknikker og meditation. Da munkene ikke fysisk var i stand til at praktisere hans strenge teknikker, lœrte han dem nogle metoder til at styre deres krop og sjœl. Disse metoder lagde senere grunden for de kinesiske kampkunstarter som Kung Fu, Kempo og Tai Chi Chuan.

I Korea kan de første håndgribelige beviser på Taekwondo dateres tilbage til "de tre kongerigers" periode. Et vœgmaleri i en hule bygget i kongeriget Koguryo (37 f.kr. -66 e.kr.) i det sydlige Manchuriet (N.Korea) viser tydeligt to mœnd i kamp. Dette er bare en af flere vœgmalerier, der er fundet i flere huler. Da dette vœgmaleri kan dateres til et sted mellem 3 e.kr. - 427 e.kr. , kan det med sikkerhed siges, at Taekwondo var kendt i Korea på dette tidspunkt. Dvs. lang tid før Bodhidharma kom til Kina.

I kongeriget Silla (57 f.kr. - 936 e.kr.) nåede Taekwondo et højt niveau. Det var Silla, der forenede de tre kongeriger, først med Paekje i 668 e.kr. og med Koguryo i 670 e.kr. En militœr organisation kaldet Hwa Rang Do spillede en stor rolle i foreningen af de tre kongeriger. Hwa Rang Do bestod af unge adelsmœnd fra de bedste familier. Disse unge krigere praktiserede en tidlig form for Taekwondo kaldet Soo Bak. Det var dog i Koryo Dynastiet (935 e.kr. - 1392 e.kr.) at Taekwondo opnåede sin største popularitet. Soo Bak Do, som Taekwondo blev kaldt dengang, blev dyrket som en sport med fastlagte regler.
Senere gennem de forskellige Yi-Dynastier (1392 e.kr. - 1920 e.kr) gik det alvorligt tilbage for Soo Bak Do eller Tae Kyon, som det senere blev kaldt. Grundlœggeren af Yi-Dynastiet kong Taejo gjorde confucianisme til statsreligion i stedet for buddhismen. Ifølge confucianismen skulle "overlegne mœnd" bruge sin tid på at studere kinesiske skrifter, digte eller spille musik, fysiske anstrengelser var kun for almindelige mennesker.

Under japanernes besœttelse (1910-1945) af Korea forbød japanerne al kulturel aktivitet herunder også Tae Kyon, der således kun kunne dyrkes i al hemmelighed. I denne periode bragte japanerne nye stilarter så som karate og Kung Fu til Korea. Nye og gamle teknikker blev blandet sammen og stilarter som Tang Soo Do og Kong Soo Do opstod.

Efter anden verdenskrig udviste en gruppe instruktører stor interesse for at genoplive den oprindelige Tae Kyon, og de forskellige systemer opnåede hurtigt stor popularitet i befolkningen. Det resulterede i dannelsen af en rœkke skoler (kwan), som alle påstod, at de trœnede den oprindelige form for koreansk kampkunst. De fremhœvede dog alle hver isœr forskellige aspekter af kunsten, og det skulle tage de nœste 10 år, før mestrene fra de forskellige skoler kunne enes om et fœlles system under navnet Tang Soo Do. Efter kort tid blev man dog enige om at œndre navnet til TAEKWONDO, der bedre beskrev systemet og som lå t¾ttere på det oprindelige navn Tae Kyon. En af disse skoler, Moo Duk Kwan, blev grundlagt i 1945 af Sup Chun Sang og var blandt en af de første skoler i Korea. Både Ko, Tai-Jeong og Choi Kyong An er uddannet på denne skole. I årene, der fulgte, blev der arbejdet på at standardisere Taekwondo, hvilket resulterede i dannelsen af The Korean Taekwondo Association (KTA) i 1961 med Dr. Un Young Kim som prœsident.

I 1963 blev The International Taekwondo Federation (ITF) dannet med General Choi Hong Hee som leder. Han blev dog udvist af Korea efter et mislykket statskup i 1968. I dag er han prœsident for ITF med hovedsœde i Canada, og ITF er nu et mindre forbund med begrœnset udbredelse. Kukkiwon blev herefter dannet i 1972 som hovedskolen for Taekwondo i Korea og dermed i det meste af verden. I 1993 blev det nye verdensforbund The World Taekwondo Federation (WTF) grundlagt med Dr. Un Young Kim som prœsident, og WTF har i dag mere end 108 medlemslande. I 1980 blev Taekwondo godkendt som en Olympisk disciplin af IOC og var med som opvisningssport ved OL i 1988 i Seoul og i 1992 i Barcelona. Endelig er Taekwondo i år 2000 blevet en officiel sportsgren ved de Olympiske Lege i Sydney.

Med en historie, der som beskrevet rœkker mere end 2000 år tilbage i tiden, er Taekwondo i dag et af de mest velfunderede systemer, der findes. Det er en kampkunst, som både har formået at bevare sine traditioner og samtidig at tilpasse sig nutidens krav. Et tydeligt tegn på dette er, at der i øjeblikket er mere end 30 millioner udøvere i over 125 lande, og Taekwondo er dermed en af verdens største kamsportsgrene.---
Erfaring kan ikke købes for penge
21/12-2006, 10:51Antal indlæg: 620
Online 14d 16t 40m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


roland_vogt ID #274003
Et link havde rækket
21/12-2006, 10:57Antal indlæg: 620
Online 14d 16t 40m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


roland_vogt ID #274004
Det er god læsning
21/12-2006, 11:07

HørnellAntal indlæg: 4579
Online 9d 15t 0m
Ballerup
Rumblesports/CS...
www.movementdo...


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Default ID #274012
TKD-historien er fusk fra start til næsten slut. Den bunder i at manhar nogle relieffer hvor der er folk der kæmper ubevæbnet. Derfra konkludere koreanerne at det er TKD. TKD stammmer fra 1940'erne og er udledt af shotokan karate.
Kig fx på de første to kataer i TKD og sammenlign dem med shotokans første.

Hwarangdo, Tae-kyondo og Tang soo do er nogle helt andre ting.

Det er en pisse god historie at sige at det er herre gammelt, for folk har en eller anden fiks ide om at kampkunst/sport skal være gammelt for at være godt.
Hvad vil du helst have hvis du skal tranportere ting: En hestetrukken kærre eller en benzindreven lastbil?


---
Som i resten af livet er MMA udgaven også her meget bedre -ADS-Newbie
21/12-2006, 11:13Antal indlæg: 620
Online 14d 16t 40m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


roland_vogt ID #274013
Jeg kan intet sige til historien og det vil være lidt store ord at tage i sin mund og sige at Dansk TKD forbund lyver, men skidt nu med det:

BDEFAULT skrev:
Hvad vil du helst have hvis du skal tranportere ting:


En Hummer
21/12-2006, 11:25

ØfferenAntal indlæg: 934
Online 7d 9t 46m
KU København


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Øfferen ID #274017
Det er ihvert fald ingen hemmelighed for karatehistorisk interesserede, at General Choi trænede Shotokan under Funakoshi i Tokyo.

Wikipedia skrev:
When he became older he went to Japan to study calligraphy. Choi had been studying calligraphy and Taek Kyon in Korea under Han Il Dong and upon arrival in Japan he started to study Shotokan Karate as a student of a Korean named Kim Hyun-soo, and after two years of intensive training he was presented with a first Dan Black Belt in Shotokan. He then went into Tokyo University where he studied under Master Gichin Funakoshi, founder of Shotokan, and gained his second Dan. Around this time, he started teaching, and became an instructor at the Tokyo YMCA. (there are pictures of Gen. Choi as a student at the main Shotokan dojo when he was a student in Japan which have been published in "Taekwon-Do Times" magazine)


Ellers kan man altid kaste sig over Harry Cooks "Shotokan - a precise history" hvor det står nærmere beskrevet.

Derudover kender jeg ikke så meget til Taekwon-dos historie......


---
Enhver er lukket for anden fornuft end den vedkommende selv producerer
21/12-2006, 11:28

Antal indlæg: 57
Online 0d 22t 50m
odense


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


long fist ID #274020
taekwondo er en sport men jeg så på et tids punkt en dokumentar film hvor der også vises en bonde stil som ligner capoera er der nogen der ved hvad den stil hedder og det var en slags taekwondo


---
Giv en fisk til havet
21/12-2006, 11:31

HørnellAntal indlæg: 4579
Online 9d 15t 0m
Ballerup
Rumblesports/CS...
www.movementdo...


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Default ID #274022
LONG FIST: Det er nok Tae-kyon

Jeg siger ikke DTF-lyver, jeg siger de er misinformerede og ukritisk accepterer den historie koreanerne har opbygget om TKD. Det gjorde jeg også selv da jeg startede. Samtaler med folk i Korea om emnet fik mig på andre tanker.

Er det vigtigt for sporten at den er 2000 år eller om den er 60 år gammel?


---
Som i resten af livet er MMA udgaven også her meget bedre -ADS-Newbie
21/12-2006, 11:32

Velsete UlvAntal indlæg: 4722
Online 12d 13t 15m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Slagmaskinen ID #274023
Stilarterne har altid importeret gode tekniker fra hinanden, det ville da også være dumt andet, for det er den måde et system overlever på.---
Erfaring kan ikke købes for penge
21/12-2006, 11:35Antal indlæg: 620
Online 14d 16t 40m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


roland_vogt ID #274028
DEFAULT skrev:
Er det vigtigt for sporten at den er 2000 år eller om den er 60 år gammel?


Næh! Taekwondo er 60 eller 2000 år gammel, mens judo er lidt over 100 nu.
21/12-2006, 12:01

Antal indlæg: 57
Online 0d 22t 50m
odense


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


long fist ID #274040
Default helt sikkert tak man


---
Giv en fisk til havet
21/12-2006, 12:36

Tuan Tung Tran...Antal indlæg: 354
Online 4d 13t 29m
Ølstykke
Ølstykke Hwa Ra...
oelstykketaekw...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


TungSBN ID #274045
Det største fejtagelse som Choi Hong Hi har gjort er at brug Shotokan og Okinawa Karate som skabelon for at gendanne Tae Kyon via Taekwondo efter 2. verden krig, i stedet for at sidder ned sammen med andre stormester og laver en uafhængdig kampkunst.

Korea var japansk koloni før og en af de første japaner gjørt er at fjerner alt som er kulture og historien. Ingen kampkunst og våber med straffet som død for hel familien (mener 3 generationer- ja, asiater gøre tinge færdigt !). Det har gjort at kun del af Tae Kyon er tilbage.

Ingen Karate stilart har den spark måde som Taekwondo gøre, så det er faktisk lidt synd at en mand fejle går udeover så mange andre og i så mange år.

Viet Vo Dao har også brugt karate som skabelon da de skulle gendanne efter 3 krig i træk (2.verden krig, Indokina krig og Vientnam krig). Det mener ikke at karatekaer gik runder og laver flyvende sakser tekniker mod modstands nakke.

Karate er en simpel, vel organisere og gennemprøvet system og derfor jeg tror at det bliver brugt i stedet for kungfu som er sværere med at bruge.

Det sammen for Hapkido, Choi Yong Sul kom tilbage til Korea med Daito Ryu- Aikijutsu med selvforsvar og sværd. Men så kom en elev med Judo, den anden (Hwang Ki- stiftende af Moo Duk Kwan) med spark og andre med andre våber.

Jeg skulle også ønsker Jer alle Glædelig Julen og et godt Nytår 2007.

Tung
21/12-2006, 12:55

thomasAntal indlæg: 155
Online 0d 13t 13m
københavn k
academy of weng...
wengchun.dk


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


boogiethomas ID #274052
jeg troede at karate startede med bruce lee og hans karatefilm
21/12-2006, 13:06

Velsete UlvAntal indlæg: 4722
Online 12d 13t 15m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Slagmaskinen ID #274056
B-T skrev:
jeg troede at karate startede med bruce lee og hans karatefilm


Herhjemme i Danmark satte det skub i kamp-foretagenet.
Der var dog karatefilm på de danske lærreder før Bruce Lee.


---
Erfaring kan ikke købes for penge
21/12-2006, 15:13

Jacob Christen...Antal indlæg: 377
Online 3d 7t 45m
Risskov/Århus
Risskov Nunchak...
www.nunchaku-t...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


nunchacob ID #274086


---
http://www.nunchaku-tutorials.com/
21/12-2006, 17:08

Ole

Antal indlæg: 4287
Online 10d 10t 55m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Ole ID #274113
Jeg tror ikke man skal så langt tilbage for at finde KAMPSPORT historie, noget helt andet hvis man interesserer sig for KAMPKUNST, som absolut INTET har med KAMPSPORT at gøre. Sporten er såvidt jeg har kunne se kommet frem i 1950'erne og udviklet op til nu.
Læs noget af det Pat McCarthy har skrevet eller evt noget af Vince Morris. Funakoshi har skrevet en del og ligeledes har en masse andre, det er sq bare at gå igang, der er læsestof til et helt liv....!hilsen
Ole


---
Officers never run...it panics the troops ! Cit: Svensk MJ i BSN
21/12-2006, 17:40

Frank LindvigAntal indlæg: 1717
Online 3d 0t 22m
København NV
CSA


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Frank L ID #274116
Jeg vil anbefale bogen "Combat sports in the ancient world". Den handler om kampsport i det antikke grækenland. Den er let læsning men har kilderne i orden.

Der er desuden andre kilder til kampsport i antikken hvis man slår den på på amazon:

http://www.amazon.com/Combat-Sports-Ancient-World-Competition/dp/0300063121


---
He Who Gains, Wins
21/12-2006, 17:53

Frank LindvigAntal indlæg: 1717
Online 3d 0t 22m
København NV
CSA


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Frank L ID #274123
Jeg vil give Default ret.

Koreanerne må i det mindste siges at have et solidt motiv til at "opfinde" en ægte koreansk kampsport efter den lange japanske besættelse blev ophævet.

Jeg mener også at Taekwondo netop var en samlet betegnelse for den nye nationale kampkunst, som en række mestre blev enige om.

En ting er sikkert. WTF og DTaF mangler ikke organisatorisk tæft. Jeg har på fornemmelsen at der har været solid topstyring i WTF. Samtidig har organisationen formået at få sin sport med til de olympiske leje, hvilket er noget af en præstation.


---
He Who Gains, Wins
21/12-2006, 18:54

Velsete UlvAntal indlæg: 4722
Online 12d 13t 15m


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


Slagmaskinen ID #274136
57 f.Kr.-918.e Kr.

Kong Silla bad kong Gwan-tiet om hjælp mod de japanske pireter.
Han sendte 50.000 mand og det var gennem dem, at Sillakrigerne lærte en af forløberne for taekwondo at kende.
Sillakrigerne blev senere kendte og frygtede på hele den koreanske halvø.


Yi-dynastiet (1392-1910 e.Kr.):
1592: 700 frivillige koreanske soldater forsvarede sig mod de japanske invasionsstyrker kun bevæbnet med hænder og fødder - og vandt.
For at kunne opnåen bestemt rang indenfor militæret, skulle man kunne besejre tre eller flere modstandere.---
Erfaring kan ikke købes for penge

The Brazilian Jiu Jitsu Globetrotter

Svar på indlæg
Emne:

Brugernavn:

Kodeord:


;-) = :tvp = :eek =
:-D = :pimp = :-P =
:\ = :smokin = :rofl =
:( = :lol = :ninja =
:) = :oel = :freak =

Citat:
Billede:
Youtube:

[quote=bruger]Citat[/quote]
[img]http://www.x.dk/billede.jpg[/img]
[youtube](youtube video id)[/youtube]
Tekst:

Preview


Copyright 2001-2018 by MartialArts.dk | Kontakt: graugart@gmail.com
Chart.dk