Brugernavn: Kodeord:
Bekymringer // Martialarts.dk
Bekymringer
MMAshop.dk
Denne tråd er vist 3636 gange og besvaret 54 gange

(Du skal være logget ind for at kunne abonnere på tråde)
29/11-2011, 14:12

Kevin McPherson

Antal indlæg: 36
Online 0d 3t 20m
Århus N
Safe Instinct
www.safeinstinc...


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Hey alle

Jeg ved ikke med jer, men da jeg startede med at træne (Ninjutsu) i slutningen af firserne og en del år frem var der især to bekymringer jeg gik og spekulerede på. Det første var, om skidtet virkeligt virkede hvis det endeligt skulle bruges og om jeg, når det kom til stykket, havde modet til at bruge det jeg havde lært.

En ting er træningen i Dojoen, sammen med gode venner. En anden ting er konfrontationen på gaden overfor to eller flere der vil skade dig.

Jeg sidder og tumler med, at skrive en bog (det er jo så populært for tiden at udgive sine erfaringer) og kunne i den forbindelse godt tænke mig at vide, hvad andres bekymringer har været. Jeg tænker de fleste kan nikke genkendende til mine to, men er der andre bud ville det være fedt at vide.

Og ellers god træning til jer alle
Kevin McPherson


---
den der ler sidst
29/11-2011, 15:37

Suk Phat WongAntal indlæg: 1348
Online 5d 5t 2m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


bagua ID #492624
generelt spekulerer jeg ikke meget over det.

problematikken med om for meget fokus på gadeeffektivitet avler paranoia har været oppe i flere tråde.

bl.a. mma vs krav mega tråden


hvis man bliver mere bekymret og usikker af at træne martial arts end før man trænede er det da et problem.

Men du har nok ret i at det er ret udbredt alligevel.

Umiddelbart ville jeg mene at en af årsagerne til at folk bliver bange for gadevold og usikre på om deres evner slår til, er den omtale af gadevold man f.eks.finder i bøger om selvforsvar og på hjemmesider der reklamerer for gade-effektivt selvforsvar.

Så om det er med til at løse eller skabe problemet at skrive en bog om disse problematikker synes jeg er svært at afgøre.


just my two centavos...---
f.eks. er man nødt til at træne guns dagligt hvis man vil have fisse på Amager - Mambomads
29/11-2011, 16:08

Jacob AndersenAntal indlæg: 4621
Online 32d 21t 6m
Århus


Brunt forumbælte
(3000+ indlæg)


rep9210 ID #492625
Jeg tror bøger og hjemmesider om selvforsvar udgør en meget lille del af det billede den brede befolkning har af hvor sandsynligt det er at blive udsat for en voldsepisode.

Problemet er snarere, at de generelle massemedier er så effektive til at få spredt historier om vold ud i selv de fjerneste afkroge af landet.

Danmark (og verden) oplever mindre og mindre vold, men mange (måske de fleste?) har en fornemmelse af, at verden bliver mere og mere voldelig fordi det er meget nemmere for de fleste at komme i tanker om et eksempel. Selvfølgelig forekommer der stigninger i volden fra tid til anden, men den helt overordnede trend er, at der bliver mindre af den.

En anden accepteret sandhed (blandt mange) er, at volden så i hvert fald er meget grovere nu, men selv det der grund til at stille spørgsmålstegn ved.
http://www.b.dk/danmark/en-myte-volden-bliver-grovere-og-grovere

Hvis man tænker på hvor meget tid man bruger på at lære tilstrækkelig meget kampsport/selvforsvar til at kunne klare sig ud af en alvorlig voldssituation, så må det anses for at være en temmelig dyr forsikringspolice, hvis forsvar mod overfaldsmænd virkelig er den primære motivationsfaktor.


---
Any kiddie in school can love like a fool, But Hating, my boy, is an Art. - Ogden Nash
29/11-2011, 19:29

Michael NissenAntal indlæg: 919
Online 102d 13t 29m
Ribe


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Nissen(er løs) ID #492635
Generelt tænker jeg ret meget på det.
Om alt det jeg har lært virkelig kan bruges til noget, eller om det bare er spild af tid.

Godt nok har jeg kun trænet lidt over et år, men det er jo stadig en del tid, man skal høre på de dumme kommentarer fra dem der tror man ikke er til en skid.

Prøver så at møde til hver træning, for at jeg forebygger bekymringerne om min trænig,
og derved arbejde mig derop ad.


Vil også sige at hvis du skriver den bog, vil jeg meget gerne læse den---
&quot;Always remember that the true meaning of Budo is that soft overcomes hard, small overcomes large&quot; Mas Oyama
29/11-2011, 20:19

Ivan OlsenAntal indlæg: 176
Online 0d 7t 19m
Street Wing Do ...


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


børgebomstærk11 ID #492640
Bare spørg Rene fra esbjerg ninjitsu. Han har ved flere lejligheder sneget sig ind på, og dræbt, flere modstander(uden de opdagede det)


---
De kalder mig ICE fordi jeg er iskold!!
29/11-2011, 20:47

DennisAntal indlæg: 63
Online 2d 22t 27m
Aabenraa
Ingen klub pt.


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Uchiha ID #492644
Jeg har tænkt på det samme i nogle måneder, om mit TKD virker til selvforsvar. Og om jeg ville huske noget af det jeg har lært, når det kommer til stykket.


---
Strike First, Hit Hard, No Mercy!
29/11-2011, 20:48

tommyAntal indlæg: 1542
Online 48d 7t 30m
Næstved
Samuel Kwok Mar...
www.kwokwingch...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


tommyschwartz ID #492645
Ja Rene... hvor er han henne?
må indrømme at jeg savner sgu "Huen" herinde


---
Bestrong - be natural
29/11-2011, 20:50Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492646
Hej Kevin.
Jeg har bl.a trænet ninjutsu under dig da jeg boede i århus.
Jeg blev først og fremmest tiltrukket af ninjutsu da jeg havde et indtryk af at det indeholder en masse elementer, som mangler i mange andre systemer (meditation, visualisering, selvindsigt, at undgå fare og fysiske konfrontationer igennem manipulation og indsigt i sig selv og andre, træning både med og uden våben, slag, spark, kast, gulvkamp osv). Jeg blev altså tiltrukket af at det umiddelbart er et mere helt system end mange andre.
Jeg forlod dog ninjutsu igen, da det gik op for mig, at der er alt for megen urealisme indenfor ninjutsu. Der er også alt for megen spildtid hvis målet er realistisk selvforsvar. Det er f.eks. spild af tid at træne med et sværd, da jeg nok heldigvis aldrig får fat i et sådant under en fysisk konfrontation :-)
Jeg har fuld forståelse og respekt for at du åbent indrømmer og erkender, at du faktisk er i tvivl om hvorvidt ninjutsu vil virke i virkeligheden. Mit bud vil være, at det vil det nok ikke i rigtig mange tilfælde.
Træningsmetoden er helt forkert. Stort set alle angreb som laves i ninjutsu er fuldstændig urealistiske. Angriberen står altid stille og lader sig mere eller mindre frivilligt overvinde. Ninjutsu praler af at være en levende, naturlig kampkunst. Men det er slet ikke levende på nogen måde. Det er stilistisk, opstillet og for langsomt.

Nu er der enddog en masse diskussion om hvorvidt ninjutsu egentlig reelt set overhovedet er en kampkunst. Sandsynligvis er det ikke. Hvis man læser nogen af de autentiske ninje bøger, så nævnes der slet ikke noget om kamp-teknikker m.v. Ninjutsu synes i langt højere grad at have været noget med spionage og ikke så meget med kampteknikker. Kampteknikkerne synes ihvertfald ikke at have været det som fyldte mest, hvilket synes at være tilfældet nu. mange af skolerne/ryu i moderne ninjutsu er jo også samurai skoler og ikke ninja skoler.
Rigtig autentisk ninjutsu er nok død. Det som er tilbage minder mere om almindelig kampkunst tilsat lidt hokus pokus.

Jeg tror faktisk at ninjutsu indeholder en masse gode ting. Det er bl.a. spændende at se hvorledes Stephen K Hayes har lavet et mere tidssvarende og sandsynligvis mere effektivt ninjutsu system med hans To Shin Do. Som han selv siger, så gør han netop det eneste rigtige ved at lade det udvikle sig. Ellers er det vel ikke rigtig ninjutsu hvis man blot ureflekterende gentager uden nøje at overveje om det som man laver er effektivt i den tid som vi lever i nu.
Der er også alt for mange teknikker i ninjutsu som er for farlige til at man kan træne realistisk på dem. Dermed er de faktisk ikke særlige gode. Hvis man ikke kan træne realistisk på en teknik (fuld eller næsten fuld modstand), så finder man aldrig ud af om den pågældende teknik vil virke i virkeligheden.

Jeg synes som sagt at ninjutsu indeholder en masse fede ting og er rigtig spændende.
MEN på samme måde som alternativ medicin tiltrækker en masse meget useriøse mennesker og fantaster, så tiltrækker ninjutsu desværre også ALT for mange tosser som ikke har den mindste smule realisme. Derfor ses der alt for mange youtube videoer m.v. af ninjutsu hvor man kun kan ryste på hovedet, og tænke for sig selv "Øh, tror de selv på at det virker, er de da fuldstændig idioter".

Jeg tror at Stephen K Hayes går den rigtige vej med sit To Shin Do. Ninjutsu er efter sigende et gammelt system, og det trænger noget så gevaldigt til at blive opdateret.
Det er super godt rent historisk, at der er nogen som gider at fortsætte med at træne på et gammelt system uden at ændre på det. Men hvis man vil være effektiv NU, så skal ninjutsu virkelig have en meget seriøs omgang.

Ninjutsu som det er nu og som jeg har prøvet det er bestemt ikke særlig efektivt til realistisk nutidigt selvforsvar.

Ps. Tak for træningen i sin tid. Du var faktisk ret inspirerende og virkede egentlig ret åben og reflekterende. Men du var naturligvis også låst fast i ninjutsu´s måde at gøre tingene på.
I det hele taget bliver der stillet ALT for få spørgsmål, og folk godtager næsten hvadsomhelst hvis det bare kommer fra en eller anden sortbælte/grandmaster fætter.

Jeg tror ikke at du helt skal vende ninjutsu ryggen eller konkludere at det intet er værd. Det trænger blot til en alvorlig justering.

Rigtig god vind med projektet.
Hilsen Søren.
29/11-2011, 21:11Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492648
Kevin, det er et super godt emne, da rigtig mange vel starter til selvforsvar/kampsport/kampkunst for at lære at forsvare dem selv.
Ofte forsvinder folk så i diverse systemer, og til sidst har mange næsten glemt hvorfor de træner.
Alle som er bare den mindste smule realistisk indstillede bør jævnligt stoppe op og spørge dem selv om det som de lærer vil virke i virkeligheden.
Jeg har selv trænet en masse forskellige systemer og er hver gang blevet skuffet når jeg ærligt har forholdt mig til selvforsvars-værdien i det pågældende system.
Hvis målet er at være virkelig effektiv på gaden, så er der efter min mening ikke nogen systemer endnu som fuldt ud lever op til at levere det som skal til.
Derfor er jeg selv gået i gang med at lave et selvforsvarssystem hvor fokus udelukkende er på det som virker.
Mn folk træner jo åbenbart med mange forskellige formål. Men hvis målet er at kunne forsvare sig selv, så er det af yderste vigtighed at man stopper op og ærligt spørger sig selv om hvad man egentlig kan hvis det bliver alvor. Desværre er der bare rigtig mange som TROR at de kan en masse (pga træning i et dårligt system med urealistiske træningsmetoder). Men som nok ville få et alvorligt chok hvis de havnede i en rigtig situation.
Der er efterhånden kommet så mange nye spændende ting og opdagelser som man absolut bør kigge seriøst på hvis målet er at være realistisk effektiv.
29/11-2011, 21:19

UkompliceretAntal indlæg: 528
Online 0d 23t 7m
mrpositive.com


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


HR. P ID #492649
FIGHTER skrev:
Ninjutsu som det er nu og som jeg har prøvet det er bestemt ikke særlig efektivt til realistisk nutidigt selvforsvar.


Er det en påstand du er villig til at teste gyldigheden af ved en praktisk prøve mod et par Ninjutsu folk, der går all in med alt hvad de har lært?


---
Husk JA-hatten!
29/11-2011, 21:45Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492651
Til ukompliceret: Jeg tror ikke helt at du har forstået hvad selvforsvar egentlig er.
For det første så er det ikke selvforsvar at invillige i at slås, for det andet så er en selvforsvars-situation ikke at man aftaler at slås og er klar og ved hvad som skal ske.
Selvforsvar er noget som man tyr til når alle andre muligheder er udtømte.
Hvad angår din slet skjulte trussel, så har jeg faktisk ingen problemer med at bakke min påstand op (her skal det selvfølgelig siges, at bare fordi, at jeg er overbevist om at ninjutsu ikke er spcielt effektivt og så måske får bank af en ninjutsu gut, så er det jo på ingen måde bevist at ninjutsu er vildt godt. Måske er jeg bare endnu dårligere end en virkelig dårlig ninjutsu-udøver). :-)
29/11-2011, 22:03Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492655
Til ukompliceret: Det var faktisk en meget god en, den dér med om jeg så kan bakke min påstand op mod en ninjutsu udøver.
Straks jeg så den begyndte en næsten ubevidst evaluering af hvilke teknikker m.v. som ville kunne afslutte en kamp mod en "ninja" hurtigt og effektivt.
Og så er man netop straks nede ved det som betyder noget. Nemlig kort og godt - hvad kan man når det virkelig gælder.
Jeg fastholder at ninjutsu ikke er det mest realistisk system jeg har set.
Og jeg synes at Kevin er på rette vej ved ærligt at spørge sig selv om det som han træner er brugbart i virkeligheden.
30/11-2011, 7:10Antal indlæg: 155
Online 0d 9t 12m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Hestehviskeren ID #492671
Jeg er tilhænger af at folk løser deres konflikter ved poke-dyster

Hver mand/kvinde medbringer sin gameboy samt linkkabel. Nu vælger de hver 3 af deres bedste pokemons og afgør stridigheden på denne måde.

Det er en dyst der ansporer en høj følelsesmæssig bølgegang, men volden forbliver på skærmen hvorfor ingen kommer til skade fysisk.
Hvis nogen er kede af det bagefter kan de tale med deres forældre om det
30/11-2011, 7:43

Orla FrøsnappeAntal indlæg: 338
Online 0d 12t 20m
WT (Total hemme...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


Daemon ID #492672
FIGHTERSD skrev:
Men hvis målet er at kunne forsvare sig selv, så er det af yderste vigtighed at man stopper op og ærligt spørger sig selv om hvad man egentlig kan hvis det bliver alvor. Desværre er der bare rigtig mange som TROR at de kan en masse (pga træning i et dårligt system med urealistiske træningsmetoder). Men som nok ville få et alvorligt chok hvis de havnede i en rigtig situation.


Enig. Og kan kun svare på MIN EGEN WT erfaring og sige, at rigtig mange, tror de kan en masse, fordi de har dyrket WT et år eller to. Har trænet med rigtig mange 6.-8. elevgrad, som automatisk knækker sammen, vender hovedet væk, opgiver osv. så snart man rammer dem blødt en gang i hovedet, fordi det er ubehageligt. WT'ere er ikke vant til at blive ramt af NOGET SOM HELST, og det er et stort problem og mangel på realisme i træningen. Jeg synes WT er vildt fedt, men er osse stoppet op mange gange, og har tænkt tanken, om det virkelig virker under pres. Fordi baseret på mange af mine træningspartnere...så tvivler jeg på deres vegne. Og nok osse derfor på min egne vegne. Derfor har jeg valgt at krydre WT med Muay Thai pga. den sparring, man kan få. Det har været oppe i en tråd for nylig mht. sparring og kamp i virkeligheden. Men uanset hvad så vil man føle sig presset i flere situationer, og det mangler i WT.

For at svare lidt mere på dit spørgsmål, så startede jeg til WT for 10 år siden ca., fordi jeg ville lære at forsvare mig selv...tadaaa! Men som årene er gået, er jeg blevet mere og mere i tvivl om realismen og træningen. Chisao er fedt. Men hvad kan du bruge det til, hvis du fryser total under en konfrontation? Ikke ret meget.

Nu går jeg ikke, og er bange i hverdagen for vold. Tænker ikke så meget over det faktisk. Det eneste jeg ved er, at jeg uanset hvad er bedre rustet til en konfrontation end for 10 år siden, hvis den skulle opstå, hvilket betyder, at jeg har højnet mine odds for at komme ud af situationen med så få skrammer som muligt.

Der er sikkert masser, der er uenige i min betragtning, og det er helt fint, og det leder mine tanker hen i retningen af andre selvforsvars-systemer. Er de så mere realistiske i deres træning? Næppe. Men det er kun et gæt.


---
Don&#39;t Fight Back. Kill Him.
30/11-2011, 9:14Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492675
Til Orla:
Er helt enig med dig. Jeg har selv trænet wt. Jeg stoppede som 6 elev grad. Og jeg gjorde mig præcis de samme tanker som du har gjort dig. Nu træner jeg MMA, primært på grund af træningsmetoden, sparringen og teknikker som virker under pres.
Kevin har her uden tvivl rejst et af de aller vigtigste spørgsmål overhovedet. Vi leder jo netop alle efter en eller anden form for uovervindelighed og sikker garanti for at kunne forsvare os selv effektivt. Og vi forsøger så at finde denne uovervindelighed i alle mulige systemer. Og JO vi er nok næsten alle i tvivl om hvorvidt vi rent faktisk vil kunne bruge det lærte i virkeligheden. Der er nemlig bare ikke ret mange systemer som træner noget som ligner virkeligheden.
Mit personlige bud på at bevæge sig tættere på denne uovervindelighed vil være nogt med at man skal bevæge sig langt mere over i noget med scenarietræning, grovmotoriske teknikker, meget enkle direkte teknikker,fence, have den verbale del og interviewfasen med i træningen osv osv.

Der bør vel kun være ganske få personer som reelt er dygtige nok til at kunne føle sig nogenlunde sikre. Resten kan kun føle sig sikre hvis de lyver for dem selv.
30/11-2011, 9:29Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492678
Grunden til at jeg nu arbejder på mit eget selvforsvarssystem er netop, at jeg gang på gang har stået og tænkt "Det her er bare ikke godt nok, "Det her kommer til at tage ALT for lang tid at lære", "Det her vil aldrig virke på gaden", "Der er alt for megen spildtid på alt muligt som ikke lige specielt forbedrer min selvforsvarsevne", osv.
Jeg tror mere at attituden og systemet bør være noget med at man siger til sig selv. "Jeg skal slås om 1 år for alvor" - hvad skal jeg så kunne inden det år er gået. hvilke ting er super vigtige og hvilke ting bør man straks smide ud af vinduet da de blot stjæler værdifuld tid uden at tilføje navneværdig selvforsvarsværdi.
Hvis man tænker mere i de baner, så er man sporet mere ind på en realistisk vej, og kan bedre prioritere og skille skidt fra kanel. Folk tuller jo rundt og øver på alt muligt som ikke ville have en flad chance for at virke på gaden.
30/11-2011, 11:28

Orla FrøsnappeAntal indlæg: 338
Online 0d 12t 20m
WT (Total hemme...


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


Daemon ID #492685
Nu har jeg trænet on/off i 10 år. Tilsammen måske 6 år. Men med sparring i træningen,så tror jeg på at wt er meget brugbart. Det er heller ikke for sjov skyld at længere oppe i vores system,så skal man i kamp for at bestå. Fordi det er vigtigt at komme under pres. Ville bare ønske,det blev brugt langt tidligere...og i selve træningen. Selvfølgelig er der farlige teknikker i wt,som nybegyndere ikke behersker osv. Men det bør tilpasses graden.


---
Don&#39;t Fight Back. Kill Him.
30/11-2011, 11:31

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492686
FIGHTERSD,

Hvor langt er du kommet med dit eget selvforsvarssystem ?

For 1½ år siden var dette status:
FIGHTERSD skrev:
Jeg har ikke nogen "egne" teknikker endnu. Måske har jeg ikke udtrykt mig klart nok så ?....
Jeg har trænet en del forskelligt kampsport og så har jeg en masse dvd ér med teknikker fra alle mulige systemer. Derudover har jeg mange tusinde teknikker (for ikke at sige nok omkring mindst 10.000 teknikker), fra bøger m.v, som jeg vil have afprøvet.


Er du kommet videre siden dengang ?

Såvidt jeg huske havde du dengang afskrevet karate, jiujitsu, judo og aikodo, som værende ubrugelige stilarter, når det drejer sig om selvforsvar.---
Hofte, hofte, hofte !
30/11-2011, 12:55Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492692
Geoff Thompson fra England er vel er super eksempel på en person som på et tidspunkt stoppede op og stillede sig selv det vigtige spørgsmål som Kevin her har taget op.
30/11-2011, 13:07Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492695
Til Monty:
Næ, jeg er slet ikke færdig endnu.
Jeg arbejder stadig seriøst på det.
Men mangler en partner som jeg kan afprøve teknikker sammen med.
30/11-2011, 15:23Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492707
Jeg tror faktisk at der er rigtig mange systemer som har alt for mange teknikker m.v. Udfra en ide om at de skal kunne dække enhver situation på 1 million måder, og ikke mindst så der hele tiden er noget nyt at træne på for eleverne.
De fleste systemer kunne uden problemer fjerne halvdelen af deres pensum uden at det ville gå ud over systemets effektivitet. Dermed ville eleverne faktisk blive bedre, da de så fik mulighed for at træne noget mere på de teknikker som blev tilbage (som naturligvis skulle være de bedste).
Et meget enkelt system vil for mange elever hurtigt blive kedeligt. Når de igen står og træner på en af de måske 80 teknikker som sysemet indeholder, så vil de begynde at kede sig og tro at der må mangle noget.
De fleste vil desværre aldrig forstå, at det ofte er langt bedre at kunne nogen få ting vildt godt, end at kunne en masse halvgodt.
Det virker i mange systemer som om at man har akkumuleret og akumuleret uden at tænke sig om. Et skræk eksempel er bl.a. sådan noget som ninjutsu eller hwarangdo. Jeg mener personligt at der er ALT for mange teknikker. Det betyder at man bruger alt for lang tid på at lære systemet og man får ikke trænet nok på den enkelte teknik.
30/11-2011, 15:37

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492709
FIGHTERSD,

Her kan jeg da så lige nævne at vi i Amanogawa Ryu har vendt bøtten.
Vi har siden klubbens start trænet efter et pensum som var sat op på den traditionelle jiujitsu måde:
Her er et angreb ... hvilket forsvar bruger vi så.

Vi har ændret indgangsvinklen, så vi fremover kører efter princippet:
Her er et forsvar ... hvilke angreb kan jeg bruge det imod.

Vores erfaring sagde os at folk i sparringen tænkte for meget over at vruge "den rigtige" teknik (i henhold til pensum), fremfor at bruge den teknik som virker (uden at skele til pensummet).
Det gør som sådan ikke forsvarene mere effektive, men det nedsætter reaktionstiden betragteligt.

Så når vores nye pensum rammer eleverne i april næste år, så vil hver bæltegrad bestå af en del kihon, en del sparring, regulær kamp, og så 2-4 teknikker (og en del variationer af dem) på hver bæltegrad.
Uden at gå specifikt ind i pensummet, så kunne eet eksempel være at på en bæltegrad kunne temaerne være "Ikkyo", "benfejninger" og "Maki Komi Nage".
Under hvert tema trænes forsvarsteknikkerne så imod et antal angreb, og i nogle tilfælde benyttes varianter (f.eks. er "benfejninger" et stort tema !).

Men alene det at eleven ikke længere skal koncentrere sig om "den rigtige" teknik, er en temmelig radikal ændring i træningen.

Denne temabaserede træning giver iøvrigt også en langt bedre mulighed for, allerede ret tidligt i indlæringen, at lave f.eks. sparring som er begrænset til eet pensum ("Her kommer en mængde forskellige angreb, og du skal bruge Maki Komi Nage som forsvar").
Det er vores forhåbning at kast på den måde bliver en mere naturlig del af sparringen og kampdelen.---
Hofte, hofte, hofte !
30/11-2011, 15:45Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492711
Problemet med hvorvidt ens teknikker virker i virkeligheden er også at selvforsvar og kamp er vanvittigt komplekst.
Måske virker det som man kan 5 x, men 6 x virker det ikke.
Selvom man er vildt god, så kan man altid tabe.
Det handler jo bestemt heller ikke bare om nogen teknikker. Men i mindst lige så høj grad af hvordan man takler situationen psykisk.
Og det er jo netop DÈR hvor folk bliver usikre. Som Bruce Lee allerede sagde for 1 million år siden, så svømmer de fleste rundt på land og har aldrig rigtig prøvet at være i vandet.
En rigtig situation er bare så meget anderledes. Det er jo næsten umuligt at overføre træningen fra den lokale tae kwon do klub til en virkelig situation på gaden. Her tæller helt andre ting.
Når man ikke har afprøvet jævnligt igennem træning at befinde sig i noget som minder om en rigtig situation, hvordan pokker skulle man så kunne vide om man er klar ?
30/11-2011, 15:47

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492712
FIGHTERSD skrev:
Når man ikke har afprøvet jævnligt igennem træning at befinde sig i noget som minder om en rigtig situation, hvordan pokker skulle man så kunne vide om man er klar ?Derfor bør sparringen selvfølgelig være en fast del af træningen.
Og det bør være sparring med kontakt.


---
Hofte, hofte, hofte !
30/11-2011, 16:08

Jonas Eriksson

Antal indlæg: 146
Online 0d 14t 30m
Siam MMA


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jonas Eriksson ID #492714
Folk der mener nogle systemer har for mange teknikker, har i min verden misforstået det de laver. Eller også er deres træner blevet forvirret.

Mange systemer har rigtige mange teknikker. Det er ikke ensbetydende med at man skal kunne bruge dem alle sammen. Brydning har næsten en uendelig mængde kast, nedtagninger mm. Men de fleste brydere bruger kun en håndfuld. Mængden teknikker i systemet, er til for at udøveren kan finde de teknikker der ligger bedst til ham og ikke skal tvinges til at bruge noget, der ikke er optimalt.

Et simpelt system, med ganske få teknikker, vil derfor begrænse udøveren i det valg af teknikker han skal bruge. Et system med stort udvalg af teknikker, vil under rette forståelse, producere en kæmper med få teknikker, der tilgengæld ligger perfekt til udøveren.
30/11-2011, 16:46Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492715
Hey Jonas.
Det ser ud som om at du træner mma lige som jeg selv gør.
MMA er jo netop et meget bevidst udvalg af teknikker.
Du har ret i at man altid bør præsenteres for flere muligheder, så man selv kan eksperimentere og finde frem til de ting som virker bedst for en.
Men det er altså ikke det samme som f.eks. hwarangdo hvor der er 12 millioner forskellige spark. I MMA præsenteres man typisk for nogen få spark som der er gode erfaringer med i kampe. Ud af disse få spark vil man så typisk måske foretrække 2 eller 3.
Man præsenteres altså i MMA typisk kun for teknikker som i forvejen har en høj succesrate i kampe. Så der er allerede foretaget et nøje udvalg.
Her savner jeg nok saglig argumentation for at have f.eks. 18 forskellige spark i et system. Er det sandsynligt at man på gaden får brugt de 18 forskellige spark ? Eller var det måske bedre at udvælge de 5 af sparkene som man oftest rammer med og så koncentrere sig noget mere om dem ?
30/11-2011, 16:49

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492716
JONAS ERIKSSON,

Mjarh, jeg kan jo også postulere at når du ser et begrænset antal teknikker som en begrænsning i udvalget, så er det dig, der har misforstået begrænsningen.

Traditionel jiujitsu har ofte et pensum hvor du har f.eks.:
dobbelt reversgreb : o-goshi
enkelt håndledsgreb : kote gaeshi
svingslag : o-soto-gari

På den måde begrænses elevens tankegang til at se kote-gaeshi som værende "det rigtige" forsvar ved et enkelt håndledsgreb.

Ved at vende dem om, og træne temabaseret, vil billedet være:
tema: hoftekast ...
mulige angreb : dobbelt reversgreb, enkelt håndledsgreb, svingslag oma.

tema: kote gaeshi ...
mulige angreb: dobbelt reversgreb, enkelt håndledsgreb oma.

tema: benfejninger ...
mulige angreb : dobbelt reversgreb, enkelt håndledsgreb, svingslag oma.

Så ved at flytte fokus fra angrebet, over på forsvaret, opnår du med et begrænset antal temaer en langt større alsidighed i brugen af teknikkerne.
jvf. ovenstående vil eleven ikke længere føle at o-goshi er det eneste "rigtige" forsvar mod et dobbelt reversgreb.
Og det giver altså en langt større frihed i sparringen.

Eleven har såmænd den samme mulighed for at finde favoritteknikker ... måske et favorit tema, som dækker alle de angreb, han regner med at stå overfor.---
Hofte, hofte, hofte !
30/11-2011, 18:09

Jonas Eriksson

Antal indlæg: 146
Online 0d 14t 30m
Siam MMA


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jonas Eriksson ID #492724

søren

I min verden er der ikke et system der hedder MMA. Det er bare et regelsæt.

Man kan finde næsten uendelige teknikker der bliver brugt blandt de forskellige kæmpere, men ikke en kæmper der bruger uendelige mange teknikker.

Det at der i Hwarangdo er mange forskellige måder at spare på ser jeg ikke som et problem. Hvis en træner mener at man skal kunne dem alle sammen, så er det et problem.

Jeg tror ikke at de traditionelle systemer har set meget anderledes ud end "MMA" da de blev startet. MMA er bare kampkunst "for real", det er sådan det startede. De MMA folk der ser ned på traditionelle systemer, mener jeg ikke er klar over hvad de laver og hvor teknikkerne kommer fra. Men traditionalister der ser ned på MMA, vil jeg sige det samme om.

Monty

Jeg er lidt usikker på hvor du er uenig med mig.
30/11-2011, 18:11

Jonas Eriksson

Antal indlæg: 146
Online 0d 14t 30m
Siam MMA


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jonas Eriksson ID #492725
"Sparke", skal der stå
30/11-2011, 19:38

Antal indlæg: 1684
Online 8d 17t 53m


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Mind Over Matter ID #492733
Jonas Eriksson skrev:

Det at der i Hwarangdo er mange forskellige måder at spare på ser jeg ikke som et problem. Hvis en træner mener at man skal kunne dem alle sammen, så er det et problem.


Enig. Som jeg ser det er det en fordel at have mange teknikker, da avancerede elever så har et bredt arsenal, og dermed ikke bliver forudsigelige i kamp.

Men det er, efter min mening, skidt at præsentere nye elever for en masse nye teknikker hele tiden. Jeg tror det er bedst at begynde med nogle basisteknikker, som man virkelig får banket på plads, men så senere brede pensum ud, så eleverne udvikler sig videre.

(og så er MA jo lige så meget koncepter og kropsforståelse som det er teknikker. Så i sidste ende er mængden af teknikker måske ikke det vigtigste - men det er lidt en anden diskussion)


---
Altså jeg plejer altid at undervise i hvis du ser et truende overfald på gaden, smid da en cykel i hovedet på ham - Dennis Felix
1/12-2011, 8:46

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492762
JONAS ERIKSSON skrev:
Monty

Jeg er lidt usikker på hvor du er uenig med mig.


Det er vi, når du skriver:

JONAS ERIKSSON skrev:
Folk der mener nogle systemer har for mange teknikker, har i min verden misforstået det de laver. Eller også er deres træner blevet forvirret.

Et simpelt system, med ganske få teknikker, vil derfor begrænse udøveren i det valg af teknikker han skal bruge. Et system med stort udvalg af teknikker, vil under rette forståelse, producere en kæmper med få teknikker, der tilgengæld ligger perfekt til udøveren.


Et simpelt system med få teknikker, behøver på ingen måde at være en begræsning.
Vi kan hurtigt blive enige om at hver udøver finder måske max 8-10 teknikker, som bliver favoritter, og som er de teknikker vedkommende bruger i kamp.

Et simpelt system kan så feks. foretage en vurdering af hvilke teknikker folk generelt bruger.
Man kan feks. starte med at koge et pensum ned fra 100 teknikker, til 50.
De 50 teknikker vælges udfra hvilke teknikker folk har en tendens til at foretrække.
Ud af disse 50 vil der igen tegne sig et billede af hvilke 25 teknikker man oftest bruger, og så kan antallet igen koges ned.

Hvis du fra 100 teknikker, hvaoraf eleven vælger 8-10 teknikker, kan koge antallet ned til 25, hvoraf eleven stadig vælger næsten de samme 8-10 teknikker, så er der ingen begrænsning i det overhovedet.

Tværtimod er der så langt mere træningstid til relevante teknikker, som elevn så kan blive endnu bedre til at implementere i kampen, end hvis man "spilder tiden" på at træne de resterende 75 teknikker, hvoraf måske kun 5 teknikker vil blive brugt af 5 forskellige elever.

Jeg ser bestemt ikke begrænsning i antallat af teknikker som værende en begrænsning i elevens arsenal. Man træner så bare KUN de våben, eleven bruger ... ikke dem han alligevel lader ligge i skabet.
---
Hofte, hofte, hofte !
1/12-2011, 10:56

Jonas Eriksson

Antal indlæg: 146
Online 0d 14t 30m
Siam MMA


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jonas Eriksson ID #492766
Ok, jeg er med.

Jeg mener nu ikke at eleven skal træne alle de teknikker der er i systemet, eller kende dem for den sags skyld, medmindre han vil undervise selv.

Hvis der kun er fem måder at kaste en person på og ingen af de fem måder passer til en elev, vil han aldrig lære at kaste optimalt. I judo vil udøveren lære en masse basis kast/greb, for derefter at specialisere sig i dem han finder optimale. han har mange kast/variationer at vælge mellem. Hvis han kun havde 5-10 kast at vælge mellem, ville dette skabe et problem.

1/12-2011, 11:09

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492767
JONAS ERIKSSEN,

Hvordan hænger dette:
JONAS ERIKSSEN skrev:
Jeg mener nu ikke at eleven skal træne alle de teknikker der er i systemet, eller kende dem for den sags skyld,


sammen med dette:
JONAS ERIKSSEN skrev:
I judo vil udøveren lære en masse basis kast/greb, for derefter at specialisere sig i dem han finder optimale. han har mange kast/variationer at vælge mellem.


??

Hvis ikke eleven bruger tid på at træne alle kastene og variationerne ... hvordan skal han så finde lige nøjagtigt de varianter, som passer ham bedst ?

Hvis ikke eleven skal træne alle teknikkerne, eller overhovedet kende dem ... er det så ikke allerede dér, instruktøren har lavet en begrænsning i teknikkerne ?
Og hvad er så bedst:
At instruktøren udfra måske 100 teknikker beskærer pensummet til 8-10 teknikker som er individuelle for hver elev, eller at instruktøren beskærer pensummet til 25 teknikker, som alle træner, og hvoraf de så finder deres favorit teknikker ?

Er der behov for at have i princippet hundredevis af teknikker at plukke af ?
Eller er det nok at have 25 ?

JEG vil ihvertfald hellere undervise i 25 teknikker som alle kan bruge, og hvoraf hver enkelt elev så finder nogle favoritter, end at jeg har 100 teknikker, hvoraf JEG skal vurdere hvilke teknikker hver enkelt elev skal undervises i !!


---
Hofte, hofte, hofte !
1/12-2011, 13:27Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492769
Monty skriver

"Hvis ikke eleven bruger tid på at træne alle kastene og variationerne ... hvordan skal han så finde lige nøjagtigt de varianter, som passer ham bedst ?".

Jeg er helt enig Monty.
Dog mener jeg at det er den vigtigst opgave overhovedet at foretage en nøje udvælgelse på forhånd.
Hvis jeg skal overdrive lidt, så kunne man f.eks. forestille sig at eleven lærte at slå alle bokseslag, kædeslag, proptrækker slag, baghånd, fingerslag osv osv. Problemet er så at man så meget hurtigt får noget som slet ikke hænger sammen eller giver mening. Hvilket eleven måske kan have svært ved at gennemskue.
Så ender eleven måske med at synes at det er fedt at slå karate proptrækkerslag og bokse hooks. ??? Og det er måske ikke lige den mest effektive kombination.
Jeg ved godt at mit eksempel er lidt søgt. Men håber at det giver mening.
Her mener jeg selv at det vil være bedre på forhånd at overveje hvordan man gerne vil dække sig i forhold til hvilke slag som så er brugbare. hvilke kombinationer vil være gode, osv osv, altså få noget som hænger bedre sammen.

1/12-2011, 13:43

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492770
FIGHTERSD skrev:
Dog mener jeg at det er den vigtigst opgave overhovedet at foretage en nøje udvælgelse på forhånd.


Lige netop.

Det kan godt være at en elev ville synes at det kunne være en fed teknik at lave et proptrækkerslag med dobbel flipflop og skrue, hvis den var med i udvalget.
Men sandsynligheden er at kun een elev ville synes at den teknik var fed ..... så hvorfor overhovedet have den med i udvalget ?

Det er lige netop den sortering, vi har lavet i vort kommende pensum.
Vi har bibeholdt en pæn stak bundsolide selvforsvars grundteknikker, som hver for sig kan bruges imod en stak forskellige angreb.

Det, vi har luset ud, er teknikker hvor en usandsynlig fed teknik kun var anvendelig overfor eet, måske to angreb.
Uanset hvor fed teknikken så er, så er den røget ud af pensummet, så der istedet kan fokuseres på andre teknikker, som så selvfølgelig også kan bruges imod det pågældende angreb.

Sagt på en anden måde .... hellere træne to teknikker, som begge kan bruges imod 10 forskellige angreb, end at træne 10 teknikker som hver for sig kun kan bruges imod to angreb.

Vi har valgt at skrue ned for antallet, men så istedet fokusere på at kunne nogle relativt få teknikker langt bedre end før.---
Hofte, hofte, hofte !
1/12-2011, 14:05

Mikkel Birch O...Antal indlæg: 1131
Online 13d 0t 36m
Roskilde MMA
FighterZone.dk ...
www.fighterzon...


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


fistfighter ID #492771
i sidste ende gælder det vel om at træne nogle principper der kan bruges bredt og med plads til at den enklte kan tilpasse sig!!


---
www.FighterZone.dk...........................Roskilde MMA ............................................. (You should never let the fight up to the judges)....... # Karate er som varmt vand. hvis du stopper med at varme det op, bliver vandet koldt!
1/12-2011, 14:32

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492772
FISTFIGHTER,

Lige netop.
Og principperne er lige netop det, der adskiller de temaer, vi fremover træner, fra hinanden.


---
Hofte, hofte, hofte !
1/12-2011, 22:28

Jonas Eriksson

Antal indlæg: 146
Online 0d 14t 30m
Siam MMA


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Jonas Eriksson ID #492782
Formulerede mig nok lidt dårligt.

Jeg mener at komme i kontakt med mange forskellige teknikker, når man har et vist niveau i basis er nødvendigt for at komme videre.

Jeg har trænet med brydere, boksere, Thai boksere, judo folk, karate folk bare for at nævne et par stykker.

Jeg kan ikke disse systemer, men har draget nytte af deres speciale og taget de ting til mig som jeg fandt brugbart. Shit, lyder som jkd mand her( noget jeg aldrig har beskæftiget mig med).

Jeg kunne nok sætte det jeg laver sammen til et system, men det ville være latterligt og kun virke bedst fro mig selv.

Nu vrøvler jeg igen, er ikke den store internet debatør. Men kort sagt. kamp er et håndværk og jeg mener ikke man skal begrænses af systemer. to gode boksere vil næsten aldrig ligne hinanden. De har taget ting til sig fra forskellige coaches og kan have meget forskelig tilgang, til noget der ved første omgang kan virke meget simpelt.(der er ikke mange forskellige slags slag i boksning).

Jeg tror ikke et system indeholder de optimale teknikker for alle slags mennesker, og særdeles ikke et system med begrænsede antal teknikker.
2/12-2011, 8:45

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492795
JONAS ERIKSSEN,

Jeg kan sagtens følge dig i dine synspunkter, uden at jeg dermed er helt enig.

Det er jo langt hen ad vejen et spørgsmål om hvilke målsætninger, man arbejder udfra.

JONAS ERIKSSEN skrev:
Jeg tror ikke et system indeholder de optimale teknikker for alle slags mennesker, og særdeles ikke et system med begrænsede antal teknikker.Det er helt rigtigt.
Men er målsætingen at ramme alle slags mennesker ?

Hos os har vi sat os den målsætning at skrue noget sammen, som er bredt. Vi træner på tværs af 3-4 stilarter.
Men vores sammensætning er skam ikke rettet imod alle mennesker.
Vi har truffet et valg omkring indholdet i pensummet, træningsmetoder osv. Og det valg vil tiltale nogle, mens det måske ikke lige er andres kop kaffe.

Men vi går ikke på kompromis med de ting, vi gør. Tværtimod skærper vi hele tiden klingen, hvad angår målsætninger og indhold. Det vil sige at vi tiltrækker og fastholder de folk, som kommer med forventninger og synspunkter, som ligger op ad vore egne.
Og det er lige netop de folk, vi gennem træningen kan "pleje" bedst. og give det optimale udbytte.

Der er masser af klubber derude, og folk skal såmænd nok finde noget der passer ind i deres billede.
VI levere varen til de folk som vil have den vare, vi tilbyder.
Og det gør vi, vel vidende at der er mannesker som bare IKKE vil have den vare. Så skal jeg være den første til at forsøge at hjælpe dem på vej ind i en anden klub, fremfor at forsøge at tilfredsstille alle.
Jeg har set hvordan en stor organisation knækker nakken, ved at forsøge at tilfredsstille alle, fremfor at sige "Her er den vare, vi leverer ... take it, or leave it".---
Hofte, hofte, hofte !
2/12-2011, 9:18

Kevin McPherso

Antal indlæg: 36
Online 0d 3t 20m
Århus N
Safe Instinct
www.safeinstin...


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Safe-Instinct ID #492796
Tusind tak for den fine debat på denne tråd.
Det glæder mig, at emnet vedrører mange der træner.

Til Søren:
Tak for de pæne ord. Fedt at høre at du er i gang med at udvikle dit eget system. Jeg tror det er en vigtig bestræbelse i retning af, at kunne forsvare sig selv bedst muligt.
Jeg gjorde præcist det samme tilbage i 2002/2003, efter vi holdt op med at træne sammen.

Jeg startede med at tage mig et job, hvor jeg fik mulighed for at komme op i forskellige konflikter – alt fra små konflikter, hvor det bare var verbale ”op-i-fjæset” på hinanden situationer, til situationer med reel fysisk kamp. Nogle af disse situationer var direkte farlige. Primært, var og er, en del de personer jeg dengang og lige nu arbejder blandt, volds-kriminelle. Mange af dem venter på et farlighedsdekret.
Ved siden af mit job tog jeg en uddannelse som livvagt (forskellige kurser) og begyndte at beskytte voldsramte kvinder.
På meget kort tid fik jeg mulighed for at stå i en lang række situationer, hvor jeg enten måtte forsvare mig selv, forsvare (beskytte) en anden eller direkte blande mig i voldssituationer.
Jeg tror, jeg uden at prale har omkring 300 konflikter bag. De fleste på et lavt trusselsniveau, men dog stadig en hel del af en langt mere alvorlig karakter.

Jeg opdagede hurtigt, at mine – på dette tidspunkt (2002/2003) – 12 års Ninjutsu træning ikke havde forberedt mig godt nok.
Min første tanke var, at Ninjutsu ikke virkede. Den næste tanke var, at det blot var min træning der var forkert. Og det var ud fra denne tanke jeg begyndte at udvikle mit eget.
Udgangspunktet var naturligvis Ninjutsu, blandet med den kæmpe inspiration jeg fik af at læse Geoff Thompsons bøger. Jeg startede med at skrælle mine Ninjutsu teknikker totalt fra hinanden og tog hvad jeg syntes gav mening og lagde alt andet til side (indtil den dag det måske kunne give mening eller til den dag jeg var parat til at smide det ud).
I dag er mit eget system (designet efter mine egne behov) sat sammen af forskellige andre systemer + egne erfaringer. Det giver mening for mig selv og jeg kan bruge det i mange forskellige situationer.

Men én ting jeg har lært, der for alvor skiftede mit fokus i min træning kom fra mine samtaler med disse (farlige) voldskriminelle personer.
De var sindssygt gode til at skade eller slå andre ihjel, igennem voldshandlinger – uden nogen som helst form for træning. (bevares, et par af dem har taget lidt træning, men har aldrig haft disciplinen til at fastholde den). Det, der adskilte dem fra andre mennesker (ud over at være følelsesmæssigt afstumpede) var, at de udelukkende havde fokus på resultatet – at skade personen foran dem. Hvordan de skadede ham var (og er) de ligeglade med. De havde (og har) ingen foretrukne teknikker. De havde (og har) kun en meget, meget klar intention om at skade.

At komme fra en gammel kriger tradition som Ninjutsu, hvor teknikker og principper spiller en stor rolle, var det noget af et paradigmeskift at tale med disse personer.

Held og lykke med dine bestræbelser Søren…
Hvis jeg kan være en hjælp siger du bare til – jeg har lidt ferie i januar.
---
den der ler sidst
2/12-2011, 9:38

John LundgreenAntal indlæg: 7576
Online 20d 7t 59m
Amanogawa, Vejl...
www.amanogawa....


Sort forumbælte
(5000+ indlæg)


Monty ID #492797
SAFE-INSTINCT,

Jeg er fuldstændig enig med dig, i dine betragtninger.
Det, der er et meget vigtigt element i selvforsvarstræning, er det som nu er ved at få et anerkendt navn herinde, nemlig "nænnefaktoren".

Er man ikke villig til at skade en anden person, uanset om denne person forsøger at lave tartarbøf af een .... så skal man finde en anden indgangsvinkel end den fysiske selvforsvar (eller også skal man revidere sin villighed til at påføre andre smerte).

Udfra det synspunkt, ærgrede det mig, da du måtte melde afbud til vores instruktørtræf i Vejle.
Jeg var ihvertfald meget interesseret i at se/høre den non-fysiske del af din indgang til problemet.
Men det indhenter vi forhåbentlig en anden god gang.---
Hofte, hofte, hofte !
2/12-2011, 10:25

Kevin McPherso

Antal indlæg: 36
Online 0d 3t 20m
Århus N
Safe Instinct
www.safeinstin...


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Safe-Instinct ID #492798
Hej MONTY

Ja – jeg håber chancen byder sig igen.

Nænnefaktoren - fedt udtryk (griner).

Villigheden at påføre skade er helt klart en vigtig faktor i ens evne til at beskytte sig selv…
Vil i den forbindelse lige nævne at ”mit system” i den grad er fysisk. Den non-fysiske del er snarere refleksionen omkring villigheden til at påføre den anden person fysisk skade.
For mit eget vedkommende er jeg ikke længere i tvivl, men det er ikke kommet af sig selv. Der har i forløbet været mange personlige (fra min opdragelse) og sociale grænser der skulle overskrides.

En meget vigtig del af mit system og min træning er ”Awareness” - den er på mange måder fundamentet i det selvbeskyttelses system jeg tumler rundt med. Jeg har arbejdet meget med det, de sidste 7 år – og jeg er overbevidst om, at det kan redde liv.
Hvis du/I er interesseret kunne det være spændende med lidt ”Co-branding”. Der er trods alt ikke så langt fra Århus til Vejle

Et andet meget vigtigt non-fysisk aspekt at min træning er viljen til at ”overleve” situationen. Jeg syntes Geoff Thompson i sin bog ”Animal day” giver nogle ret gode vinkler på dette aspekt.

Forsat god træning
Kevin
---
den der ler sidst
2/12-2011, 13:56Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492813
Hey Kevin.

Jamen selv tak :-)
Tak for budet. Der er desværre lidt langt til Århus

Men jeg knokler støt og roligt videre på mit system og føler klart at jeg er på rette vej. Det er naturligvis noget med jævnligt at komme ud på omveje for så at finde tilbage på sporet igen. Alle afkroge skal jo gennemsøges og jeg er meget meget grundig.

Det er vanvittig vigtigt med Nænnefaktoren :-). Alt for mange mennesker er heldigvis alt for civiliserede og lever i en form for urealistisk benægtelse. De fleste mennesker har nok nogen pænt urealistiske forventninger til hvordan de selv performer i en virkelig situation. Og rigtig mange kampsports-folk ville få et chok hvis de pludselig befandt sig i en rigtig situation.

Først når man har prøvet at være i en eller flere rigtige situationer vågner man op og begynder at indse at bæltegrader, kataer, osv osv er fuldstændig ligegyldigt. På gaden tæller kun EEN ting -- HVAD KAN DU?

I Bansenshukai, som er et ninja værk er der et kapitel om moralen i at anvende vold.Dette giver pænt god mening og viser at ninjaerne nok ikke var så dumme alligevel .

Det er virkelig vigtigt nøje at gennemtænke hvor langt man er villig til at gå. Hvor ens grænser ligger, og så tilpasse sin kampkunst efter dette. En teknik kan jo let være for farlig til at den er realistisk.
Man kunne f.eks. forestille sig, at man kun træner på een eneste teknik til at komme fri fra et kvæler greb. Nemlig at prikke øjnene ud på en modstander. Hvis man så alligevel ikke kan gøre det, eller hvis det er ens kammerat som i en kæmpe brandert er ved at kvæle en, ja så står man faktisk tilbage med ingenting, og kan intet fornuftigt foretage sig.
Jeg tror faktisk mest på at "ordne" en modstander med en så "ikke farlig" teknik som muligt, da en sådan "ikke farlig" teknik vil kunne dække over et større område af overfaldssituationer.

Eftersom de fleste folk træner systemer som ikke ligger tæt nok op af rigtig gadevold og kamp, så må de fleste personer også være klar til at justere deres kunnen hvis den skal passe til at kunne fungere i den virkelige verden. Dette er Geoff Thompson et glimrende eksempel på. Han kom med bl.a. en Shotokan baggrund og måtte ændre en masse på sin kunnen før at det for alvor virkede på gaden.

Men super fed tråd Kevin, som giver langt bedre mening end mange andre

Hilsen Søren.
Bufuikkan (må krigervinden blæse i din retning)
2/12-2011, 15:24

Izeqb

Antal indlæg: 177
Online 0d 15t 32m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


izeqb ID #492818
Hey Kevin...

Lyder meget spændende med din bog...

Som andre har været inde på, så er det vigtigt at man på et tidspunkt spørger sig selv hvorfor man egentlig træner kampkunst /-sport?

For de fleste er det nok selvforsvar der trækker - i begyndelsen. Men selvom nogle skoler/klubber har postuleret det modsatte, tager det altså lidt mere end et par timer at være i stand til at forsvare sig selv.

For det første er der muskel-hukommelsen, som tager et par tusinde gentagelser før en teknik sidder på rygraden.

Men måske endnu mere vigtigt, så er der frygt-faktoren - adrenalin.

Alle de små fine teknikker man har trænet virker pludselig ikke, fordi hele kroppen ryster, det perifere syn er væk og alt hvad der hedder finmotorik er pludselig også forsvundet… Og dette hvis man ikke fryser fuldstændig selvfølgelig!

Derfor mener jeg at noget af det allervigtigste når vi taler selvforsvar er at træne realistisk. Så realistisk som det kan blive i en træningssal vel at mærke… Træne konfrontationer, træne at fortsætte selvom man bliver ramt (for det gør man) og træne de mentale/psykologiske aspekter af selvforsvar.

Men… for lige at vende tilbage…

Det er vigtigt vi spørger os selv om hvorfor vi træner og svarer oprigtigt…

Fordi, hvis det kun handler om at forsvare sig selv eller sine nærmeste, så er der andre måder der er både billigere og hurtigere… (tåregas kunne være en af dem )
2/12-2011, 16:02Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492827
For de fleste er det nok selvforsvar der trækker - i begyndelsen. Men selvom nogle skoler/klubber har postuleret det modsatte, tager det altså lidt mere end et par timer at være i stand til at forsvare sig selv.

For det første er der muskel-hukommelsen, som tager et par tusinde gentagelser før en teknik sidder på rygraden.

Izeqb skriver: "Men måske endnu mere vigtigt, så er der frygt-faktoren - adrenalin.

Alle de små fine teknikker man har trænet virker pludselig ikke, fordi hele kroppen ryster, det perifere syn er væk og alt hvad der hedder finmotorik er pludselig også forsvundet… Og dette hvis man ikke fryser fuldstændig selvfølgelig!

Derfor mener jeg at noget af det allervigtigste når vi taler selvforsvar er at træne realistisk. Så realistisk som det kan blive i en træningssal vel at mærke… Træne konfrontationer, træne at fortsætte selvom man bliver ramt (for det gør man) og træne de mentale/psykologiske aspekter af selvforsvar.".

Jeg er fuldstændig enig med dig :-)

Jeg mener dog ikke at man kan springe træningen over og blot købe en pebberspray og dermed være tryg.
Det er ganske enkelt alt for lidt dækning at have, og det er at tænke alt for snævert.
Der kan være rigtig mange situationer hvor det bare ikke er ret praktisk at have en spray med. Så skal man lige huske at man har den, nå at få den frem, fumle med den, trykke det rigtige sted, håbe at man står fornuftigt i forhold til vinden og så ellers bare krydse fingre for at den virker - for hvis den ikke gør så har man udtømt sine muligheder.
Hvis man overfaldes pludseligt - så når man helt sikkert aldrig at få sin spray frem og bruge den.
Det er måske også svært i praksis at finde det rigtige tidspunkt hvor man under en konflikt finder sin spray frem. Lige et øjeblik - jeg skal lige finde min spray. Og måske står man blot og diskuterer, og så lægger det jo nok ikke lige en dæmper på aggressions-niveauet hvis man finder en spray frem og dermed optrapper konflikten.

Hvis man vil være rimelig godt kørende selvforsvarsmæssigt, så kommer man nok ikke udenom at skulle lægge noget tid og energi i det.
En spray er jo også ulovlig. Rigtig ærgeligt at få en bøde bare for at gå rundt med en spray, måske uden at man nogensinde har brugt den.
2/12-2011, 16:04Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492828
Hov, kom til at kopiere en del af forrige indslag uden at citere, undskyld.
2/12-2011, 18:26

Kim A. HansenAntal indlæg: 983
Online 43d 21t 49m
Frederiksberg
Copenhagen Comb...
copenhagencomb...


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Blzbob ID #492832
Kevin har du talt med et forlag om at udgive bogen eller har du planer om at skrive bogen, se om nogen vil udgive den eller selv gøre det?

Der findes en del bøger om selvforsvar på dansk, på engelsk er der et hav af fantastiske gode bøger, så medmindre du virkelig har noget nyt at byde ind med så er chancerne ret spinkle for at få den udgivet og det danske bogmarked er ret lille og du skal nok ikke forvente at få solgt ret mange eksemplarer.


---
“Do the things you love, with the people you love, in the places you love, achieving the outcomes you love”. Tom Sotis
2/12-2011, 18:43Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492833
Der kan nemt skrives en bog om bare dette ene emne.
Egentlig ufatteligt at den endnu ikke er skrevet, da det klart er et af de mere vigtige aspekter af realistisk selvforsvar.
Men Kim har måske desværre ret i at det kun er en bestemt gruppe som vil have interesse i at købe bogen, nemlig dem hvis primære fokus er realistisk selvforsvar, og dem som forstår hvor vigtig en ting det er at være afklaret (med hvad man kan, hvor langt man vil gå, hvor ens grænser går osv)længe inden man befinder sig i en selvforsvarssituation.
2/12-2011, 19:06

Kim A. HansenAntal indlæg: 983
Online 43d 21t 49m
Frederiksberg
Copenhagen Comb...
copenhagencomb...


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Blzbob ID #492834
Søren du må da have en fornemmelse for hvor mange gode bøger som der findes, det er det indtryk jeg har af dig, en som vil tage lidt af hvert hist og pist fra diverse systemer.

Jeg kan komme med en lille liste over forfattere som har skrevet virkeligt gode bøger om MA relateret, psykologi, perfomance og kamp.

Dave Grossman
Loren Christensen
Gavin De Becker
Rory Miller
Gabe Suarez
Scott Sonnon

Hvis man vil finde flere gode bøger så kan på nedenstående link finde en masse man kan kaste sig over.
http://www.hoplology.com/books.asp


---
“Do the things you love, with the people you love, in the places you love, achieving the outcomes you love”. Tom Sotis
2/12-2011, 19:39

Antal indlæg: 1684
Online 8d 17t 53m


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Mind Over Matter ID #492837
Blzbob skrev:

Der findes en del bøger om selvforsvar på dansk, på engelsk er der et hav af fantastiske gode bøger, så medmindre du virkelig har noget nyt at byde ind med så er chancerne ret spinkle for at få den udgivet og det danske bogmarked er ret lille og du skal nok ikke forvente at få solgt ret mange eksemplarer.


Jeg tror såmænd nok der skal være mulighed for at få den udgivet. Forlaget vil bare forlange at der skal være et billede af en ninja uden på, og så skal den hedde noget i stil med "Klar til at dræbe: Dødbringende bodyguard-teknikker".Det svære bliver at få den udgivet, uden at gå på kompromis med seriøsiteten.


---
Altså jeg plejer altid at undervise i hvis du ser et truende overfald på gaden, smid da en cykel i hovedet på ham - Dennis Felix
2/12-2011, 22:55

Izeqb

Antal indlæg: 177
Online 0d 15t 32m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


izeqb ID #492846
BRUGER skrev:
Jeg er fuldstændig enig med dig :-)

Jeg mener dog ikke at man kan springe træningen over og blot købe en pebberspray og dermed være tryg.
Det er ganske enkelt alt for lidt dækning at have, og det er at tænke alt for snævert.
Der kan være rigtig mange situationer hvor det bare ikke er ret praktisk at have en spray med. Så skal man lige huske at man har den, nå at få den frem, fumle med den, trykke det rigtige sted, håbe at man står fornuftigt i forhold til vinden og så ellers bare krydse fingre for at den virker - for hvis den ikke gør så har man udtømt sine muligheder.
Hvis man overfaldes pludseligt - så når man helt sikkert aldrig at få sin spray frem og bruge den.
Det er måske også svært i praksis at finde det rigtige tidspunkt hvor man under en konflikt finder sin spray frem. Lige et øjeblik - jeg skal lige finde min spray. Og måske står man blot og diskuterer, og så lægger det jo nok ikke lige en dæmper på aggressions-niveauet hvis man finder en spray frem og dermed optrapper konflikten.

Hvis man vil være rimelig godt kørende selvforsvarsmæssigt, så kommer man nok ikke udenom at skulle lægge noget tid og energi i det.
En spray er jo også ulovlig. Rigtig ærgeligt at få en bøde bare for at gå rundt med en spray, måske uden at man nogensinde har brugt den.


Jeg er helt enig... Og hvis du forstod det sådan som at jeg til en hver tid ville foretrække eller måske ligefrem anbefale folk at erhverve sig en peberspray fremfor at træne selvforsvar, så udtrykkede jeg mig ikke klart nok

Min pointe var at jeg mener at det er vigtigt at folk (jeg) spørger sig selv om hvorfor og hvad de vil opnå med deres træning...

Hvis det du vil opnå er at kunne forsvare dig selv mod størstedelen af angreb på den kortest mulige tid, er der andre muligheder end at træne selvforsvar... om de så er ulovligt (og moralsk) at købe en peberspray eller en pistol er jo en helt anden snak.

Det er betydeligt hurtigere at lære at anvende en peberspray eller et skydevåben, end det er at lære at bruge din krop som et våben... Det er vel også derfor at militæret vælger at fokusere på at lære soldaterne at skyde fremfor håndgemeng(?).

(lige for at gøre det helt klart; jeg hverken ejer eller har planer om at købe en peberspray, en pistol, et samuraisværd ell. lign. - jeg opfordrer heller ikke folk til det).

Jeg har trænet wing tsun i et par år nu og min personlige motivation for at fortsætte er primært at jeg syntes det er mega fedt. Det at blive bedre til at forsvare mig selv i en eventuel selvforsvars situation er en bonus
2/12-2011, 23:16Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492847
Izeqb: Jeg kan let se hvad du mener, og er bestemt enig med dig :-)

Det giver ingen mening at gå til kampsport 2 - 3 gange om ugen i en masse år hvis det ikke er noget som interesserer en, eller noget som man synes er sjovt.
hvis det er tilfældet, så er der netop andre muligheder.
heldigvis er chancen for at blive overfaldet forholdsvis lille hvis man tænker sig om.

Selvforsvar skal være noget som man synes er fedt/sjovt at træne, ellers giver det ingen mening.
Chancen er vel egentlig lige så stor for at køre galt på cyklen, eller i bilen, eller alt muligt andet som kan gå galt - så hvis målet er at passe godt på sig selv, så bør man vel egentlig også fokusere på disse ting.

2/12-2011, 23:21Antal indlæg: 415
Online 1d 10t 37m


Gult forumbælte
(300+ indlæg)


sdfadssadfads ID #492848
Hej Kim:
Jeg har selv bøgerne og har læst dem.
Men tak for info.
4/12-2011, 12:54

Ove S. Nielsen

Antal indlæg: 2484
Online 10d 7t 33m
Brøndby Strand
Strandens Selvf...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Oldingen ID #492902
Jeg har i tidens løb mødt mange begrundelser for at gå til selvforsvar.
De to mest udbredte begynderbegrundelser er:
1. Frygt
2. Motion

Den altovervejdende begrundelse for at fortsætte er: Det er sjovt.

Det får mig til at fortsææte med at tænke på antallet af teknikker i det system, som jeg har været med til at skabe.
Ud fra et rent selvforsvarssynpunkt indeholder det for mange teknikker.
Antallet af teknikker er imidlertid så højt af to grunde.
Den første grund er det sjove. Der skal stadig være en idrætsudfordring i at kunne lære nyt indenfor systemet, således at medlemmerne ikke siver til andre systemer for at få udfordringerne.
Den anden grund er, at man skal gennemgå flest mulge principper, således at man i sidste instans kan vælge det, der er mest effektivt for en selv.

Og om et system virker?
Alle systemer virker, hvis man træner dem grundigt, og har viljen til vold mod sine medmennesker. Nænnefaktoren skal slukkes, hvis man befinder sig i en virkelig truende situation.
Til gengæld, skal man også kunne skrue op og ned for sin nænnefaktor alt efter hvor truende situationen er.
Det sidste er det sværeste og kræver både fyssisk og mental træning - selvom det ikke er garanti for, at det virker. Der er nemlig ingen af os, der kender vores reaktion ved et overfald, før vi står i situationen.


---
Utallige farer har grusomt skuet mig ind i ryggen.
5/12-2011, 21:09Antal indlæg: 1091
Online 2d 19t 51m


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


karate kid (BRUGER SLETTET AF ADMIN) ID #492957
....og det har du helt ret i Olding. Og i denne forbindelse mener jeg at der er alt for mange eksperter der udtaler sig om det ene og det andet i forhold til selvforsvar.

Mange af disse såkaldte eksperter har en meget mangelfuld erfaring, eller slet ingen.

Derfor er det skønt når der ind imellem dukker debatører op som har erfaring på området.

Virker karate for mig? Ja det gør det og jeg har erfaring.

Til gengæld tænker jeg at man sagtens kunne gøre karate meget mere effektivt, f.eks. hvis man simplificerede de mange teknikker, kata, pensum osv. Egenligt skal man bare tilbage til rødderne.

Virker karate for alle? Nej og det gør ingen kampsport. Det handler meget om det psykiske, er man villig til at gøre andre ondt osv. som andre har været inde på.

The Brazilian Jiu Jitsu Globetrotter

Svar på indlæg
Emne:

Brugernavn:

Kodeord:


;-) = :tvp = :eek =
:-D = :pimp = :-P =
:\ = :smokin = :rofl =
:( = :lol = :ninja =
:) = :oel = :freak =

Citat:
Billede:
Youtube:

[quote=bruger]Citat[/quote]
[img]http://www.x.dk/billede.jpg[/img]
[youtube](youtube video id)[/youtube]
Tekst:

Preview


Copyright 2001-2018 by MartialArts.dk | Kontakt: graugart@gmail.com
Chart.dk