Brugernavn: Kodeord:
Verbal de-eskalering m.v. // Martialarts.dk
Verbal de-eskalering m.v.
CSA.dk - Verdens bedste træningsmiljø
Denne tråd er vist 4179 gange og besvaret 30 gange

(Du skal være logget ind for at kunne abonnere på tråde)
17/1-2015, 6:57

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Svært emne, selv at give en overskrift....jeg synes det er et negligeret aspekt generelt. Måske fordi den fysiske del(selve kampen)er nemmere.

Hvordan ser i på følgende ifht konflikthåndtering?

-du udsættes for højlydt aggressiv tale og kropssprog, afsenderen forsøger hurtigt at komme tættere på.

Hvad tænker du om din egen respons ifht ikke at eskalere unødigt, vidner/overvågning, distancer og din tale/kropssprog?

-ser du nogle begrænsninger ifht at kunne lave generelle retningslinier omkring dette emne, ifht den type af person(er) som er aggressive?

- kan du se situationer for dig hvor det at tale (lige meget hvordan du gør det) kun medvirker til optrapning?

- hvilken betydning mener du kampsportstræning kan have for dine ikke fysiske valg i sådanne situationer og stiller det nogle særlige krav til undervisere af reelt selvforsvar?

Skyd løs fra hoften hvis du har lyst! Har selv gjort mig nogle tanker selvfølgelig, men mine oplevelser er generelt for få(heldigvis)og forskellige.
17/1-2015, 7:55

Jens

Antal indlæg: 18
Online 0d 0t 24m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Jens Elo ID #511782
Hvis jeg vurderer personen er villig til at bruge vold må han aldrig komme så tæt på mig at jeg ikke kan nå at reagere på hans angreb.

Helt generelt....

Hvis man har tid, send fysiske signaler der klart signalerer at man ikke ønsker en voldelig konfrontation.


Ellers er mit bedste bud at træde et skridt frem og demontere faren inden han slår dig i gulvet.

17/1-2015, 10:41

Frederik Berg

Antal indlæg: 284
Online 1d 12t 16m
København


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


ham der aldrig kan holde sin kæft ID #511783
Jeg fik engang stoppet et slagsmål/overfald ved at minde overfaldsmanden om at der var kameraer overalt (det var nede i metroen). I starten spillede han sej og sagde at det var han da ligeglad med men til sidst forlod han stedet. Jeg tror det kan være klogt at minde folk om at der er højest sandsynligt er både kameraer og vidner der følger med i hvad der sker.

Til det scenario du tegner op så vil jeg altid have min modstander en armslængde væk. Venstre ben forrest højre hånd tæt ved hagen og venstre hånd udstrakt mod min modstander. Begge hænder åbne selvfølgelig. Herfra prøver jeg at deeskalere situationen. Hvis min modstander kommer i kontakt med min vestre hånd vil jeg træde tilbage og fortælle ham at jeg ikke føler mig tryg ved at han går så tæt på. Hvis deeskalering ikke virker og jeg ikke kan flygte så venter jeg på hans første tegn til angreb og stopper kampen der.


---
Ethvert godt parforhold bygger på Ctrl+Shift+Delete
18/1-2015, 11:22

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511785
Enig med jer.
Mht fx girafsprog mener jeg det er et af de dårligste råd man kan anvise til verbalt i sådanne situationer.
Det kræver uddannelse og er ikke et quickfix, plus jeg tvivler kraftigt på værdien af det i en sammenhæng som denne. Det kan nemt opfattes som en der forsøger at tale til en chimpanse. Næppe de-eskalerende på nogen måde.
18/1-2015, 11:39

Per UchidaAntal indlæg: 2150
Online 22d 7t 15m


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Uchida ID #511786
Ja, Dongles et emne der er rigtigt svært - men også meget spændende. Den menneskelige hjerne kan på et øjeblik bearbejde en del indtryk på det bevidste plan. Men størstedelen af alle de indtryk man bliver præsenteret for, bliver bearbejdet ubevidst. Man danner sig et hurtigt "overblik" over situationen, der hviler på egne erfaringer. Det er, så at sige, en næsten automatiseret proces, hvor man ikke kan nå, at reflektere over det der sker. Derfor kan man sige at:
Dongles skrev:
du udsættes for højlydt aggressiv tale og kropssprog, afsenderen forsøger hurtigt at komme tættere på
Det er et meget forenklet eksempel og for at det skal kunne give mening, så sidder læseren og skaber en kontekst omkring eksemplet. Min pointe er nok, at man kan selvfølgelig teoretisere og debattere eksemplet som det er, men virkeligheden er meget mere kompleks. Så det kan være svært at opstille universelle retningslinjer for, hvordan man tackler en situation. Samtidig er det også sådan, at forskellige indtryk bliver udsat for en selektiv perception - at man ser det, man gerne vil se.(eller udelukker alt det andet, der ikke passer ind i ens billede af, hvordan verdenen ser ud) Hvis man f.eks. har en ide om, at det er meget farligt at færdes på gaden og man hele tiden skal passe på ikke at blive overfaldet. Så er der en stor mulighed for, at man vil se dit eksempel, som et påbegyndt overfald. (og ikke en, der bare skal lukke lidt damp ud). Jeg tænker, at en inddeling af mennesker i forskellige typer mhp. at kunne forudsige om hvorvidt de er en trussel eller ej - også er en konstruktion, der meget bygger på, hvilke erfaringer man selv har (eller har fået fra andre).


---
Det jeg siger - er ikke det jeg siger. Det jeg siger er det du høre mig sige.
18/1-2015, 11:56

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511787
Jeg er helt enig, universelle retningslinier findes ikke. Jeg er heller ikke ude efter at finde dem Alt er kontekst afhængigt.
18/1-2015, 14:06

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511788
Per:
Det kan jo også virke den anden vej med dit eksempel på vores forskelligheder i perception, jeg tror næsten det er hyppigere forekommen at vi ikke ser en reel trussel i tide fordi vores hverdag ligger langt fra situationen og fordi vi ikke normalt omgås den type af personer som agerer voldeligt/eller ubevidst forsøger at benægte det som sker fordi vi ikke vil ud af den sti, så at sige.
At det ER svært synes jeg der er mange eksempler på, selv blandt dem der via proffession ofte er i "skudlinien"
Jeg finder det problematisk at mange "udbydere af selvforsvar" tilsyneladende kun fokuserer på selve kampen, men kan sagten forstå hvorfor det lige præcis er det som oftest sker....
Det er konkret og forholdsvis enkelt at forholde sig til.
Det synes jo bare at være lidt som kun at se toppen af isbjerget.
18/1-2015, 15:34

Per UchidaAntal indlæg: 2150
Online 22d 7t 15m


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Uchida ID #511789
Dongles skrev:
Jeg er heller ikke ude efter at finde dem Alt er kontekst afhængigt.
Jeg er klar over, at det ikke er hensigten med tråden. Der er dog mange, der gerne vil opstille regler for alt - og finder senere ud af, at det ikke hjalp noget.

Dongles skrev:
Det kan jo også virke den anden vej med dit eksempel på vores forskelligheder i perception, jeg tror næsten det er hyppigere forekommen at vi ikke ser en reel trussel i tide fordi vores hverdag ligger langt fra situationen og fordi vi ikke normalt omgås den type af personer
Ja det har du ret i. Man kan nok blive enige om nogle meget overordnede ting, der skal være tilstede for at nedtrappe en begyndende konflikt, men som du siger, så handler det om kontekst.


---
Det jeg siger - er ikke det jeg siger. Det jeg siger er det du høre mig sige.
18/1-2015, 15:43

MartinAntal indlæg: 607
Online 5d 9t 35m
Århus


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


happy ID #511790
Interessant tråd. Jeg har flere gange haft brug for at snakke tingene ned. Mest pga jeg har gået i byen med typer der ikke har været bange for at tage kampen og jeg er ikke meget for at slås og slet ikke gider efterspillet med politi og skadestue.

Jeg har et present eksempel, hvor jeg bl.a brugte min mobil tlf til at deeskalere.
Jeg lavede et vognbane skifte, der var lidt tæt på en bagvedkørende. Vi kørte langsomt mod rødt lys, så det var ikke hasarderet eller vildt på nogen måde. Bilisten bag sad bagefter og gestikulerede kraftigt til mig og var tydeligvis rasende. Jeg kiggede bare på han i bekspejlet og ikke andet. Da det blev grønt lys overhalede han og kørte op på siden af mig og igen var han rasende og råbte af mig.
Herefter kører han ind foran mig og tvinger mig til at bremse-midt i trafikken. Da han stiger ud af bilen og kommer råbende hen imod mig, tager jeg min mobil frem så han kan se at jeg ringer. Det får ham til at stoppe op- nu står han ca. 3meter fra bilen og skælder ud. Jeg gør klar til at filme med mobilen, hvilket jeg tror (for jeg ved det ikke med sikkerhed) får ham til at vende om.
En bagvedkørende stopper også op og spørger ham, hvad fanden han har gang i.
Jeg er ret sikker på, at situationen havde eskaleret hvis jeg var stået af bilen. Set i retrospekt, vil jeg nok stå ud af bilen, da jeg ikke vil kunne forsvare mig særlig godt siddende bag rettet.
18/1-2015, 16:45

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511791
Happy : hvad har virket for dig ifht at "tale situationer ned"?
Klogt tænkt i bilen. Tror du gjorde det eneste, rul ruden op, lås døren og film idioten.
(En bilrude er hård. Den smadrer man overhovedet ikke med næverne)
19/1-2015, 0:49

L. JakobsenAntal indlæg: 288
Online 0d 21t 19m
Hamburg


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Lino ID #511793
For at komme tilbage til udgangs-posten: Hoejlydt og aggressiv, OK. Men hvad jeg gerne vil vide er: Ser han ud som om han toer starte kampen selv. Eller er det ligesom en bungee-springer der foerst skal skubbes. Dermed mener jeg, vil han provokere saa laenge, at den han staar overfor goer et eller andet, som han er noedt til at opfatte som angreb.

Saadan er der jo mange der goer. Det kan man jo som regel laese i deres kropssprog og i stemmen. (Det kan man i det mindste laere at goere.)

Hvis det er saadan, saa kan man med lidt held komme langt med NLP principper: Kopier det af hans kropssprog som virker mindst aggressivt (eller i det mindste mindre aggressivt/dominant end hans), tal i en tone der virker mindre aggressiv, kopier hans taletempo. Hvad man saa siger er situationsbetinget.

Der er jo ikke noget at risikere - hvis han ikke selv toer starte. Og det er tit saadan nogen idioter ikke toer.
19/1-2015, 6:45

MartinAntal indlæg: 607
Online 5d 9t 35m
Århus


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


happy ID #511797
Dongles: har oftest talt dem jeg kender, ned. Eller forsøgt. Ellers fjerne dem fysisk, alternativt stille sig imellem og agere neutral part.
Flere af mine kammerater har haft held med at sige at de kommer fra Randers, det har virket i mange andre byer! så det kan man jo altid prøve, hvis man kan lidt Randers dialekt
I en konflikt situation , vil jeg stille mig med lidt med siden til. Måske med udstrakt arm, alt efter situationen.
19/1-2015, 17:12

Ove S. Nielsen

Antal indlæg: 2484
Online 10d 7t 49m
Brøndby Strand
Strandens Selvf...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Oldingen ID #511800
Stopper på cykel for rødt lys i et skævt kryds, det vil sige, at man for at komme over på den anden side af vejen skal dreje til noget til højre, da vejen på den anden side er lidt forskudt i forhold til den vej, som jeg holder på.
Jeg har en lys/elkasse på højre hånd; den når helt ud til kantstenen, og er god at støtte sig på.
Lige inden det bliver grønt kører en bil langsomt op på siden af mig.
Den er ved at tage det lille højresving, som er nødvendigt for at komme over krydset.
Desværre gør den det helt inde ved kantstenen, hvor jer er, og ikke kan flytte mig på grund af lyskassen.
Jeg råber højt, og han fortsætter med at køre frem, så jeg kan se, at når han er kommet en meter længere frem vil jeg blive mast.
Samtidig med at det skifter til grønt, og han er ved at gasse op, så banker jeg en flad hånd ned i hans tag.
Han stopper.
Der er lige præcis plads til at køre frem, så det gør jeg.
20 meter på den anden side af krydset tvinger han mig ind i kantstenen, så jeg stopper.
Han kommer råbende ud af bilen, jeg trækker cyklen op på fortovet, og holder den imellem os.
Han skriger/brøler, at jeg ikke skal slå på hans bil og han vil smadre mig, samtidig med at han prøver at løbe forbi cyklen. Jeg holder den imellem os, så det kan han ikke.
Da han har mistet pusten, fordi han både råber og prøver at løbe på samme tid, lykkes det mig at fortælle, at han faktisk var tæt på at sende mig på hospitalet.
Han er ret ligeglad, for jeg skal ikke byde mig om at slå på hans bil.
Jeg prøver at fortælle ham at det ikke var for at genere ham, det var for ikke selv at blive kørt ned, at jeg slog på hans bil, og han måtte meget undskylde forskrækkelsen ved braget inde i bilen.

Efter ca. 4-5 minutters råben, trusler, sparken til min cykel og forsøg på at komme om på min side af cyklen, bliver han klar over, at han har samlet et opløb, der ikke synes at han opfører sig pænt.
Han sætter sig ind i sin bil med en højlydt bemærkning om at han nok skal få ram på mig, og kører meget langsomt videre i samme retning, som vi begge havde, inden han pressede mig ind i kantstenen,
En af tilskuerne råder til, ikke at køre samme vej som ham.
Jeg finder, at rådet er godt, vender cyklen og kører en anden vej.

Generel retningslinje? – Medbring en cykel og hold den imellem dig og dem som vil tæve dig

Joe, utallige farer har grusomt skuet mig ind i ryggen.


---
Utallige farer har grusomt skuet mig ind i ryggen.
19/1-2015, 17:18

Ove S. Nielsen

Antal indlæg: 2484
Online 10d 7t 49m
Brøndby Strand
Strandens Selvf...


Lilla forumbælte
(1500+ indlæg)


Oldingen ID #511801
Generelle retningslinjer, er det næppe muligt at opstille.
Hver situation er forskellig, og cykel kan ikke altid medbringes.
Hvis det går helt galt, og der er mulighed for det, så kan man altid stikke af.
Det er sjældent, at voldshoveder løber ret langt for at tæve andre.---
Utallige farer har grusomt skuet mig ind i ryggen.
19/1-2015, 18:21

Henrik C. Hans

Antal indlæg: 40
Online 0d 11t 5m
Fredericia
Ingen endnu


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Hechr ID #511803
Dongles "En bilrude er hård. Den smadrer man overhovedet ikke med næverne".
Nu er det muligvis en reklame for min (tidligere !) livsstil som tvivlsom personage, men jeg er nødt til at korrigere en vildfarelse. Jeg har smadret sideruder med knytnæven. Jeg har aldrig oplevet en rude der holdt til det og har aldrig behøvet at slå to gange.
19/1-2015, 18:27

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511804
T-toughened Sekurit ? I så fald respekt!
Lader til vejen frem er Randers accent og en cykel
19/1-2015, 19:14

Henrik C. Hans

Antal indlæg: 40
Online 0d 11t 5m
Fredericia
Ingen endnu


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Hechr ID #511806
Jeg bliver dig svar skyldig på spørgsmålet om det er "toughened", eller skudsikkert panserglas. Jeg ved dog med sikkerhed at der er tale om en bilrude.. Om det er sideruden på en Ford Fiesta, en Opel Vectra eller en Skoda Octavia, så kan man slå hånden igennem den. Jeg var aldrig i tvivl om at lykkes med det og først flere år efter, har jeg tænkt at jeg nok skal være glad for at jeg ikke skar mig a helvede til. Selve det at slå hånden igennem, er intet problem. Og jeg har ikke teknik fra et livslangt træningsforløb bag mig og var dengang heller ikke en ret stor fyr, grundet mit misbrug. Altså ikke i særlig grad hårdtslående.
19/1-2015, 21:31

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511811
Nu er det ikke en tråd om bilruder, jeg påskønner dog dit input Jeg vil stadig påstå, at det er næsten umuligt at smadre en (moderne) bilrude med de bare næver(udover at det selvfølgelig er dumt)
Sikkerheden i nyere biler har medført bilruder som er lavet af forskellige typer af hærdet glas, de kan knuses med en meget hård og lille genstand(a la den hammer som sidder monteret i fx nogle busser) men med næverne tror jeg ikke du kommer langt på en sådan rude.
Derfor vil jeg mene at Happy i sit eksempel gjorde det eneste rigtige ved at blive inde i bilen og filme, uagtet at jeg selvfølgelig ikke kender til alderen på den bil han kørte i.
Derfor min kommentar om bilruder.
19/1-2015, 22:19

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511812
Lino: Kræver det ikke at man har et minimum af forudgående kendskab til en person før NLP har sin værdi og kan det overhovedet overføres til en situation, hvor tale og kropssprog kun signalerer nært forestående fysisk aggression?
Hvor og i hvilken kontekst lærer man det?
19/1-2015, 23:13

Henrik C. Hans

Antal indlæg: 40
Online 0d 11t 5m
Fredericia
Ingen endnu


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Hechr ID #511813
Jeg har overværet og deltaget i for mange konfrontationer, ærlig talt. Jeg ved ikke om man kan brygge meget teoretisk sammen på det, udover at vil folk overfalde folk, så gør de det i langt de fleste tilfælde, uanset hvad man siger. Jeg har en eneste gang (ud af mange) set en situation, hvor min (igen tidligere) kammerat helt bevidst går ind i en anden fyr på fortovet. Min kammerat prøver at piske en stemning op, men den anden forblev bare tavs og indtog en kort kampstand, med hænderne op for ansigtet. Sådan blev han stående og afventede uden at bidrage med noget verbalt, uanset at min kammerat blev mere og mere hysterisk og truende/ydmygende. Det endte med at vi gik hver vores vej.. Jeg er sikker på at den reaktion var udslagsgivende for at der ikke skete mere. Min kammerat gik normalt ikke udenom noget. Men det gjorde han der. Jeg tror simpelthen at den kølige og nonverbale reaktion var nok, i lige bestemt det tilfælde, til at min kammerat tænkte sig om en ekstra gang. Han er mere typen der inviterer folk og springer de på tilbuddet, så går det også løs. Den reaktion der, var han ikke forberedt på og han blev mens jeg gik med ham, anholdt og dømt for 53 forhold, hvoraf de 19 var vold. Men ham der, han slap af en eller anden grund. Nogle tænder af hvis man undskylder og beklager. Andre tænder af på invitationer. Andre på passivitet. Man ved ikke noget om hvad der sker og man kan blive overfaldet og eskalere en situation, selvom man i teorien gør det rigtige. Jeg tror de fleste aggressive/voldelige typer, har en skrue løs. Man kan ikke forvente at snakke fornuft med dem. Den med at filme dem, er nok ikke dum, og virker sikkert i de fleste tilfælde, da det betyder at et eventuelt overfald får en konsekvens og et flertal af voldsmænd trods alt ikke er ligeglad med fængsel og politi. Men jeg vil også sige jeg har kendt typer som det bare pisser mere af og ville de ikke tæve dig før, så vil de nu. Og nu mister du også din tlf. Når "normale" mennesker bliver antastet af tosser, så skrider dialogen ofte.
20/1-2015, 5:01

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511814
Det du beskriver stemmer ret godt overens med mine (få)oplevelser af samme. Måske jeg bare har været mega uheldig.Tak for at du vil dele det og dejligt du er ude af den verden nu.
Ikke et fedt sted at være.
20/1-2015, 5:17

MartinAntal indlæg: 607
Online 5d 9t 35m
Århus


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


happy ID #511815
Hechr: godt input. Fedt at høre at du er kommet på den anden side :-)meget usympatisk type du tidligere har omgået og jeg tror du har ret i, at der er nogen der altid vil slås og nok skal finde en grund uanset hvordan offeret reagerer.
Interessant reaktion du beskriver- at lade være med at sige noget, blot gå i kampstilling!

Denne video kender I sikkert, men her tror jeg kameraet afholder Brian fra at slå:
http://m.youtube.com/watch?v=5OwBLU...] (ja, han hedder Brian og kommer fra Randers)
20/1-2015, 5:19

MartinAntal indlæg: 607
Online 5d 9t 35m
Århus


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


happy ID #511816
Er ikke for heldig med min iPad. Følg link:
http://m.youtube.com/watch?v=5OwBLU...
20/1-2015, 5:46

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511817
Husker den godt

Her er også en gammel YT kending; apropos det med distancer og kropssprog:

http://youtu.be/WNJMHLIW96I
20/1-2015, 8:30

Frederik Berg

Antal indlæg: 284
Online 1d 12t 16m
København


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


ham der aldrig kan holde sin kæft ID #511818
Det er rigtigt at der findes folk derude som bare gerne vil slås og mod dem virker dialog nok ikke. Men dialogen kan måske give én tid til at samle fatningen og danne sig et overblik over situationen og forbedre éns muligheder hvis det kommer til en fysisk konfrontation.


---
Ethvert godt parforhold bygger på Ctrl+Shift+Delete
20/1-2015, 11:27

Jacob Aabye

Antal indlæg: 12
Online 0d 1t 32m
www.pfs-denmar...


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


PFS-Denmark ID #511821
For at tage fat på problemstillingen i første indlæg.

Alfa og Omega- undgå for alt i verden at han kommer tæt på.

Afhængigt af hvilken taktik man vælger må man tage udgangspunkt i enten hvad Tony Blauer kalder for Non Violent Postures (NVP) eller hvad Geoff Thompson kalder The Fence.

Jeg har haft mulighed for at træne med begge disse herrer og jeg må sige at lige præcis når man taler om denne slags "interview/gadevoldsscenarier" er disse to toppen af poppen.

Forskellen på The Fence og NVP´s er netop kropssproget og de signaler som man udsender. Husk på at kropssproget står for næsten 70% af alt kommunikationen.

Det er derfor bestemt ikke ligegyldigt om du indtager en NVP- som udsender et defensivt signal.
Eller om du stiller dig op i den mere agressive Fence possitur.

Uanset hvad du vælger handler det dog om at få en barriere op imellem dig selv og aggressoren samt at få possitioneret dine hænder og din krop såledet at et forsvar eller angreb er hurtigt tilgængeligt........Uden dog at fotælle din modstander noget om kampstillinger.

Musashi skriver et sted i Book of five rings: "Make your everyday stance your fightingstance and your fighting stance, your everydaystance"

Men....

Man skal huske at det faktisk er de færreste af denne type voldssituationer (begyndende med et inteview) som rent faktisk er uundgåelige.
Ofte handler det kun om at pudse egoerne af.

Det letteste man kan gøre i en sådan situation er at fortælle agressoren at du godt ved at han er meget farligere end dig og at han sagtens kan tæve dig.
(Du kan for den sags skyld også bare løbe.)

Så er han ofte fuldstændig tilfreds, spankulerer stolt over til sin gruppe af benovede venner og fortæller hvor farlig han er.
Hvad har du egentlig tabt ved det. I absolut værste tilfælde en lille smule stolthed. Men ikke engang det burde du tabe.

Fordi.....

Du ved hvad du kan og du ved at at du faktisk bare har vist ham lidt barmhjertighed. Dine venner og din kæreste ved det sikkert også, i og med at de kender dig, så du taber altså ikke ansigt over for nogen som betyder noget for dig og du risikerer heller ikke ballade med lovens lange arm.

Når det er sagt, så kan der være situationer som er lidt mere komplicerede, nogle mennesker VIL bare vold.
Andre føler sig måske berretigede i at give dig en "straf"
Andre igen vil måske have noget fra dig/af dig.

I sådanne situationer er der tre forskellige taktikker som kan benyttes.

Man kan overtrumfe ham ved at udvise agressivitet som får ham til at adrenalindumpe.

Man kan spille iskold. Ala: "ok- hvis du virkelig vil det her- no problems dude"
Få ham til at tro at du har din daglige gang i et high security fængsel. Hvor du skiftevis uddeler slag til UFC fighters, Navy SEALS og Arian Brotherhood.

Den sidste løsning er at de-eskalere gennem dialog. Simpelthen få ham til at indse at vold ikke er løsningen. Eller bare tale og holde dialogen så længe at han til sidst ikke har den fornødne adrenalin til at gennemføre evret.

Tony Blauers har en læresætning som lyder sådan her: If he talks, he can usuallly be persuaded to walk.

Hvilken af disse metoder man vælger har i høj grad noget med ens egen personlighed at gøre. Nogle mennesker er mere passive/defensive, nogle mere offensive og andre har talegaverne i orden.

Men det kan også være nødvendigt at skuespille sig igennem. Forstået på den måde at nogle gange er det bare den agressive måde som virker bedst og andre gange den iskolde metode. Afhængigt af hvem man står over for.


20/1-2015, 13:14

Henrik C. Hans

Antal indlæg: 40
Online 0d 11t 5m
Fredericia
Ingen endnu


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Hechr ID #511823
Tak for de pæne ord. Jeg er også glad for at være kommet videre i livet. Det er ikke noget jeg ellers snakker om, men kan jeg bidrage med noget, som i en debat her, så gør jeg det gerne. Jeg har ikke som I andre en lang historik af kampsportserfaring, men jeg kender ret godt til vold som den udspiller sig på gaden og i betændte miljøer. Det må kunne bruges positivt, trods alt. Jeg er alligevel videre og har derfor ikke noget at skjule længere.
20/1-2015, 14:37

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #511824
I min optik er dit input vigtigere end det som måtte komme fra kampsportsfolk der ikke har samme erfaring, så endnu engang tak for det.
20/1-2015, 19:28Antal indlæg: 47
Online 0d 1t 29m


Hvidt forumbælte
(< 100 indlæg)


Karate kid2 ID #511831
16/3-2015, 18:59

Antal indlæg: 969
Online 2d 14t 4m
WTC
www.wingtsun.d...


Blåt forumbælte
(500+ indlæg)


Laurentius ID #512357
Tager lige en lidt gammel tråd op..

Man kan gøre sig nok så mange forestillinger om hvordan et scenarie vil udspille sig. I sidste ende tror jeg det handler om at have nogle helt basale strategier/retningslinier, som er til at benytte selv når du bliver overrasket, overrumplet eller presset.

Jeg havde selv en situation for et par uger siden. Uden at skulle igennem en lang historie, kan jeg fortælle at jeg havde et sammenstød med en mand der blev meget vred på mig. Kort fortalt var situationen at hans hund var løbet ud foran mig, der var på cykel. Jeg afværgede, og på trods af at der intet sammenstød var imellem mig og hans lille hund, tændte han max af og frontede mig helt op i ansigtet med nogle ord i retning af "jeg pander dig en".

Så hvad gør man i sådan en situation? Det hele opstår meget pludseligt, og man er uforberedt. Her mener jeg at relevant og realistisk selvforsvarstræning kommer i spil.

Jeg valgte hurtigt at komme af cyklen, da det jo er lidt svært at foretage sig noget som helst når man skræver henover en cykel, hvorefter jeg etablerede den afstand jeg følte mig komfortabel ved. Idioten, der var en relativt høj og robust bygget herre i 40erne, gentog herefter sin trussel om at han ville "banke mig en på bæret", hvortil jeg roligt sagde til ham at det måtte han gerne forsøge, men at han skulle vide at jeg slog igen.

Jeg tror ikke han havde forventet sådan et svar. Jeg tror ikke han havde forventet at blive kigget i øjnene og roligt blive fortalt at personen han stod og truede agtede at tilbagebetale hans aggression. Jeg føler mig faktisk overbevist om at han var typen der igennem sit liv har været vant til at kunne dominere og kue folk ved at hæve stemmen, qua sin størrelse og fysiske tilstædeværrelse.

Der stod vi så, og pludselig vendte han 180grader og sagde, væsentlig lavere og med usikkerhed i stemmen, "jamen så må du jo slå mig". Nej nej kammerat, det er dig der er den aggressive her, svarede jeg. Hans blik flakkede lidt, og hans kone, der var dukket op i mellemtiden kom og hev ham væk.

Jeg har tænkt meget over den helt ejendommelige reaktion han kom med. Det var virkelig et stemningsskifte, han foretog. Jeg tror at forklaringen skal findes indenfor noget basal adfærdspsykologi. Hvis folk er rolige i en situation der burde give anledning til hjertebanken, så gør det folk usikre. Overvej det lige, han står og truer, og forventer formentlig en reaktion hvor hans modstander dukker sig, han forventer at dominere situationen med sin aggression, og bliver så mødt med et køligt blik og en rolig tilbagemelding.

I min efterrationalisering over situationen slog det mig, at jeg havde hørt mange MMA kæmpere fortælle at noget af det mest skræmmende de havde oplevet, var at kigge ind i Fedors døde øjne, netop fordi han mest af alt lignede en der stod i køen i Netto, og ikke en der skulle til at kæmpe en hård kamp.

Så min pointe er, den bedste de-eskalering i en sådan situation som trådstarter skitserer, må være at tilegne sig et Fedor Emelianenko staredown---
I prefer dangerous freedom over peaceful slavery - Thomas Jefferson
16/3-2015, 20:37

Thomas

Antal indlæg: 263
Online 0d 1t 39m


Gråt forumbælte
(100+ indlæg)


Dongles ID #512359
Jeg respekterer fuldt ud din oplevelse og ageren. Når det er sagt er der også mange typer hvor en sådan respons ville være alt andet end de-eskalerende. Faktisk være en reaktion der forsøges fremprovokeret.
Jeg mener at man altid bør give modparten mulighed for et "ærefuldt exit"
Store egoer i spil her. Lad ham da endelig skride med fornemmelsen af at hans klokkeværk er vokset hvis det forhindrer vold......

CSA.dk - Verdens bedste træningsmiljø

Svar på indlæg
Emne:

Brugernavn:

Kodeord:


;-) = :tvp = :eek =
:-D = :pimp = :-P =
:\ = :smokin = :rofl =
:( = :lol = :ninja =
:) = :oel = :freak =

Citat:
Billede:
Youtube:

[quote=bruger]Citat[/quote]
[img]http://www.x.dk/billede.jpg[/img]
[youtube](youtube video id)[/youtube]
Tekst:

Preview


Copyright 2001-2019 by MartialArts.dk | Kontakt: graugart@gmail.com
Chart.dk